Magazin 14.06.2016.

Gostovanje NPRS u Operi i teatru Madlenianum: Pune sale i aplauzi dokaz kvaliteta

ČITANJE: 2 minute

Pune sale, odlične reakcije i komentari publike i stručne javnosti, ponos i sreća u očima i na licima glumaca iz Banjaluke, potvrda su onome, što i oni sami osjećaju, gostovanjem na sceni Opere i teatra “Madlenianum” u Beogradu, Narodno pozorište RS i kulturu Srpske predstavili su u najboljem svjetlu.

Na ovo pozorišno putovanje u Beograd su otputovali 10. juna, a u Banjaluku se vraćaju sutra. U telefonskom razgovoru za “Glas Srpske” direktor i glumci podijelili su utiske i opisali reakcije publike, za koje su se svi složili da su izvanredne.

U petak i subotu pred zahtjevnom beogradskom publikom izveli su komad “Otac i sin (Dečja posla)” Nebojše Romčevića koju je režirao Nikola Pejaković. Snagu neverbalnog pozorišnog izraza pokazali su u nedjelju kada su izveli djelo austrijskog književnika Petera Handkea, “Časovi u kojima ništa nismo znali jedni o drugima” u režiji Mladena Materića. Ovaj komad trebalo je da bude izveden i sinoć.

– Pokazali smo značajan dio onoga što Narodno pozorište RS radi. Veliki broj važnih gostiju iz svijeta kulture, informisanja i politike, kao i građani Beograda bili su prisutni.  Prema njihovim reakcijama i onom što su nam rekli možemo biti izuzetno zadovoljni.  Iskoristili smo priliku i dobru volju gospođe Madlene Cepter, osnivača ove institucije koja je sve vrijeme sa nama i od srca nam pruža podršku – rekao je direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković.

Isto mišljenje dijeli glumac i umjetnički direktor teatra Aleksandar Stojković Piksi koji, kako kaže sa nestrpljenjem iščekuje večerašnje izvođenje komada “Sinovi umiru prvi” Mate Matišića u režiji Marka Misirče koji je u posljednji mjesec imao vrlo uspješan festivalski život u koji su se upisale značajna nagrade.

– Osim toga, moram da izrazim ogromnu zahvalnost gospođi Cepter bez čije pomoći ne bi bilo ovog značajnog gostovanja za naše pozorište, a i za kulturu Srpske – dodao je on.

Da su sale bile pune i da je prijem kod publike bio odličan potvrdio je i glumac Ljubiša Savanović koji je ovaj odlazak u Beograd, takođe izdvojio kao veoma značajno, te da su predstave koje su izveli veoma dobro odabrane.

“Sinovi umiru prvi”

Komad Mate Matišića koji je oživio Marko Misirača, “Sinovi umiru prvi” večeras će spustiti zavjesu na ovo gostovanje. Ovim izvođenjem biće završen krug prikazivanja raznovrsne produkcije nacionalnog teatara.

(Glas Srpske)