Svijet 15.10.2022.

“GOTOVO JE, VRIJEME ISTEKLO”: Britanski mediji se žestoko obrušili na Liz Tras

ČITANJE: 2 minute

Petak je bio vrlo turbulentan na političkoj sceni u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ministar finansija Kwasi Kwarteng smijenjen je nakon manje od šest sedmica na toj dužnosti, nakon što su vladina velika smanjenja poreza izazvala previranja na finansijskim tržištima.

Truss je planirala povećati korporativni porez s 19 na 25 odsto, ali u novom je zaokretu odustala od toga, te su se britanski štampaniji mediji na svojim su se naslovnicama žestoko obrušili na nju.

“Dan haosa”, piše na naslovnici Guardiana, koji je zaokret Truss u poreznoj politici nazvao “ponižavajućim”. Dodao je da je Truss održala konferenciju za medije od “osam minuta, četiri pitanja, a bez izvinjenja”.

“Vrijeme isteklo”, strši s naslovnice Mirrora, koji izvještava o sve glasnijem zazivanju izbora.

Daily Telegraph i Times pišu u sličnom tonu. Daily Telegraph kaže da se Truss “pridržava” na vlasti, a u Timesu smatraju da si je smjenom Kwartenga britanska premijerka kupila tek nekoliko sedmica.

“Koliko još ona (a i svi mi) može izdržati?” pita se Daily Mail, čije posebno vikend izdanje “i” na naslovnici ima riječi: “Gotovo je.”

(N.S)

Oznake: Liz Tras