Politika 19.09.2021.

GOVEDARICA: Riječi Cvijanovićeve o Stanivukoviću kao u priči o fariseju i cariniku

ČITANJE: 2 minute

“Ovih dana uspjeli smo saznati od Željke Cvijanović kako se prilikom crkvenog bogosluženja ponaša Draško Stanivuković. No pored toga, ako malo bolje obratimo pažnju, saznaćemo kako se u crkvi ponaša i Željka Cvijanović”, napisao je na svom Fejsbuk profilu Vukota Govedatrica, bivši predsjednik SDS-a.

Govedarica kaže da se “ispovijest” Cvijanovićeve manifestovala u vidu političkog govora na skupu partije u kome je narodu saopštila kako je nju sramota kada vidi izgubljenog u prostoru i neupućenog u teološko crkvenom smislu Draška Stanivukovića, saopštio je SDS.

Željka Cvijanović je ustvrdila, kaže on, kako Draško u crkvi ne zna da se ponaša, izuzev kada treba pozdraviti prisutne blagim naklonom i osmijehom, koji je po njoj neiskren i „onako namješten“.

“Podsjetila nas je na biblijsku priču o fariseju i cariniku, koju je sveti apostol Luka zapisao kako bi svojom poukom mogla da posluži svakom čovjeku koji ispovijeda vjeru Hristovu. Dakle, Hristos govori svojim učenicima kako je prilikom jednog bogosluženja u hramu, jedan od farisejskih prvaka izgovarao molitvu zahvaljujući se Bogu što on nije kao i drugi ljudi, koji nemaju nijednu vrlinu već manu do mane, uključujući i nekog carinika na koga je u datom momentu obratio pažnju”.

“Tako saznadosmo ko je i kakav je bio farisejski prvak, a kakav je bio carinik” , piše Govedarica, pitajući se da li se Draško Stanivuković u sebi ponašao kao carinik, to niko na zna, izuzev njega i naravno Boga.

“S druge strane”, nastavlja Govedarica, “Željka Cvijanović svojim političkim propovijedanjem podsjeća na uobraženog fariseja koji će svakome pronaći manu, ali sebe nije u stanju vidjeti”.

Bivšu predsjednik SDS-a zapaža još jedan detalj: kritike Cvijanovićeve na Draškov račun.

“Ona kaže kako je sve to „tišti kao građanina, a ne kao predsjednika“. Možda u ovom segmentu leži odgovor zašto se ovakav tonalitet omalovažavanja, oteo gospođi Cvijanović. Ona nije shvatila da u crkvi ne postoje predsjednici i njihovi građani. Tamo isključivo žive hrišćani, koji ispovijedajući svoju vjeru, na jedan način komuniciraju među sobom, a na drugi direktno sa Bogom”, zaključuje Govedarica.

(SB)