Politika 10.07.2020.

GOVEDARICA: SDS bio i ostao stranka običnog, nacionalno osviještenog čovjeka

ČITANJE: 2 minute

SDS je prije 30 godina stvorio obični čovjek, nacionalno osviješten, koji je imao bojazan da će ostati politički i pravno nezaštićen usled pojave koja je bila vidljiva golim okom a to je hrvatsko-muslimanska koalicija koja se već bila determinisala kao ujedinjeni politički subjekt protivan svakoj vrsti srpskih interesa u Bosni i Hercegovini – istakao je član Predsjedništva SDS Vukota Govedarica povodom nadolazeće proslave 30 godina Srpske demokratske stranke.

„Da kojim slučajem nije formirana Srpska demokratska stranka kao narodni pokret, Srbi bi i dan danas držali Brozovu sliku na zidu i klicali narodno-oslobodilačkoj tekovini koja nas je iz demokratskog poretka odvela u jednopartijski sistem“ – naglasio je Vukota Govedarica.

On je kazao da mnogobrojni Srbi intelektualci a članovi Saveza komunista kao i visokopozicionirani srpski oficiri u JNA, nisu bili oduševljeni stvaranjem SDS-a.

„Taj intelektualni milje nije vjerovao u novoosnovanu srpsku političku organizaciju. No, treba se prisjetiti da i u Orašcu 1804. godine mnogi narodni knezovi ne žele na čelo ustanka već nalaze uvijek izgovor više da ostanu negdje po strani“ – naglašava Govedarica ističući odvažnost i hrabrost osnivača Srpske demokratske stranke.

Govedarica je ponovio da je i te 1992. godine rukovodstvo SDS kao i danas, interese Republike Srpske stavilo ispred interesa svoje političke organizacije i podnijelo veliki teret u stvaranju Republike Srpske.

„Između interesa srpskog naroda i interesa najmlađe srpske političke organizacije toga doba, a danas jedine starije od Republike Srpske, SDS je izabrao ovo prvo. Tako se počela rađati i tako se i rodila Republika Srpska, jedina srpska pobjeda u raspadu SFRJ“ – kazao je Govedarica.

On naglašava da pod pritiscima međunarodne zajednice i uz pomoć prevrtljivih funkcionera kojima politička ideja nije značila mnogo, SDS je predala vlast SNSD-u, svom političkom takmacu i političkom čedu međunarodne zajednice, koji se i danas vješto prikriva.

„Ali i danas, uprkos petanestogodišnjem opozicionom stažu i najprljavijoj kampanji koju protiv nas vode naši politički takmaci, Srpska demokratska stranka stoji na braniku Republike Srpske sa istom snagom i energijom koju smo imali te 1990. kada je postavljen temelj jedne velike ideje koja je nazvana Srpska demokratska stranka“ – zaključuje Govedarica.

(SB/banjaluka.net)