Politika 20.02.2019.

GOVEDARICA: U našoj stranci postoje dva SDS-a – veći, narodni, te manji, u službi vlasti

ČITANJE: 3 minute

Proces unutarstranačkih izbora u Srpskoj demokratskoj stranci praktično je već počeo i Milovan Bjelica ima pravo i priliku da se kandiduje za predsjednika pa, ako dobije podršku, moći će da vodi SDS u tom smjeru o kojem govori, kaže u intervjuu za “Glas Srpske” predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

On odbacuje zahtjeve unutarstranačkih oponenata da podnese ostavku, ali kaže i da još razmišlja o tome da li će se kandidovati za predsjednika stranke.

– Nažalost, postalo je potpuno evidentno da unutar SDS-a postoje, hajde da tako kažem, dva SDS-a. Jedan je onaj pravi, istinski, izvorni i narodni SDS koji želi da bude u službi srpskog naroda i koji ne želi da učestvuje u daljoj razgradnji i devastaciji Srpske i njenih institucija i postoji onaj drugi, na sreću, manji SDS, koji zbog ličnih interesa pojedinaca ili grupa želi da bude u službi vlasti – kaže Govedarica.

Znači, Vi kao i poslije oktobarskih opštih izbora i sada nakon poraza na prijevremenim izborima u Trebinju i Doboju odbacujete odgovornost?

Kada je riječ o opštim izborima, smatram da mi više od 280.000 glasova koje sam dobio kao kandidat za predsjednika Republike Srpske, što je dva i po puta više nego što je dobila stranka i oko 60.000 više nego što je dobila koalicija koja me je podržavala, stvara obavezu da se ponašam politički dosljedno.

Govorite o dosljednosti. Zar niste poslije izbora kategorično bili protiv bilo kakvih razgovora i saradnje sa SNSD-om, a sada ste na čelu delegacije SDS-a koja čeka poziv na razgovore sa SNSD-om. Zar je to dosljednost?

Biću potpuno jasan. Glavni odbor SDS-a je u novembru zauzeo stav da neće da pregovara sa SNSD-om o učešću u vlasti u Republici Srpskoj, a što se tiče nivoa BiH, zauzet je stav da smo u interesu Srpske otvoreni za razgovore sa svim političkim partijama, pa time i sa SNSD-om. Po čemu sam onda nedosljedan?

Kako komentarišete rezultate izbora u Doboju i Trebinju?

Ako dozvolite, referisaću se samo na Doboj. U Doboju u nedjelju nisu bili izbori, već razbojnička krađa u režiji političkog benda Obrena Petrovića. Ono sa čim su se susretali naši posmatrači i poniženja koja su pretrpjeli su nešto strašno.

Znači, ni Vi ne želite da čestitate na pobjedi?

Ako naši posmatrači barataju cifrom od oko 17.000 izašlih na izbore, a zvanično je izašlo 35.000 ljudi, to najbolje govori o kakvoj krađi se radilo.

Tvrdite da su ljudi iz tog, kako kažete političkog benda Obrena Petrovića, pokrali izbore, a da se na ranijim izborima, dok su bili članovi SDS-a i dok su radili za SDS, nisu time bavili?

Nisu, jer to nije bilo moguće zato što je na izborima učestvovalo mnogo više stranaka. Svi tzv. nezavisni kandidati koji su učestvovali na izborima su samo formalno bili kandidati, jer su se kandidovali samo da bi Petrović dobio članove biračkih odbora.