GOVEDARICA: Za novog predsjednika SDS-a, imaćemo tri, dva ili jednog kandidata

Glavni odbor Srpske demokratske stranke utvrdio je juče kriterijume za unutarpartijske izbore, a nakon sjednice potvrđeno je da će kandidati za lidera partije na junskoj skupštini biti aktuelni predsjednik Vukota Govedarica, predsjednik GO Milan Miličević i potpredsjednik partije Mirko Šarović.

– Sigurno su ta tri imena u opticaju, a drugi se ne spominju. Predsjednik SDS-a treba da bude ličnost od integriteta i autoriteta oko koje možemo da se okupimo. Jedno je rješenje da imamo jednog kandidata, a drugi pristup ćemo primijeniti ukoliko ne bude saglasnosti oko jedne ličnosti. U tom slučaju biće sigurno dva kandidata – rekao je Govedarica.

Dodao je da je uvjeren da će se doći do adekvatnog rješenja.

– Pobornik sam ideje da se okupimo oko jedne ličnosti i oko jednog imena i zajedno sa tom ličnosti spreman sam da radim na boljim rezultatima za SDS. Iskreno vjerujemo da do sredine juna možemo održati sjednicu Skupštine stranke na kojoj će se birati novi predsjednik SDS-a – rekao je Govedarica.

Kazao je da će na sjednici Skupštine biti donesene izmjene i dopune Statuta kako bi se osnažili organi stranke. Tvrdi da bi svaki opštinski odbor SDS-a trebalo da ima jednog člana u Glavnom odboru stranke.

Govedarica je rekao da bi volio da dođe do usaglašenog stava kako bi bio formiran Savjet ministara i da o tome SDS ne odlučuje.

– Mi ne mijenjamo svoj stav o pitanju MAP-a, odnosno pristupanja BiH Sjevernoatlantskom savezu. Pet puta su naši ministri sa dnevnog reda skidali Godišnji nacionalni plan i to su isključivo radili jer su to definisani stavovi SDS-a – rekao je Govedarica.

Kazao je kako su konstatovali da je GO SDS-a donio dobru odluku kada je odbio bilo kakvu vrstu koalicije na nivou BiH sa SNSD-om.

– Potvrdili smo naš stav da sve one kvalitetne prijedloge i rješenja koja budu u interesu Republike Srpske biće podržani. Intenzivno ćemo raditi na njima a ona rješenja za koja smatramo da nisu dobra, protiv takvih rješenja ćemo biti i takva rješenja ćemo osporavati – kazao je Govedarica.

Dodao je da je ta jednoglasna odluka potvrda ozbiljnosti a i razumijevanja. Govedarica je kazao da je GO konstatovao da je ekonomsko-privredni sistem RS neodrživ i da se manifestuje lošim pokazateljima kada je riječ o pitanju visoke nezaposlenosti, malih plata, visokom nivou zaduženja i visokom nivou deficita.

– Vlada RS o ovim pitanjima mora da napravi zaista dobre mjere kako bi stanje u narednoj godini bilo mnogo bolje nego što je danas. SDS će po završetku unutarstranačkih izbora definisati svoja radna tijela koja će sagledati sve anomalije koje postoje u našim propisima i narodni poslanici će pokrenuti izmjene i dopune postojećih zakona, ali i predložiti nove zakone – rekao je Govedarica.

Fotografija

Komentarišući fotografiju na kojoj su Miličević i Šarović snimljeni kako piju kafu što su objavili pojedini mediji, Govedarica je rekao da i on pije kafu i sa jednim i sa drugim.

Istakao je da su informacije o njegovoj navodnoj imovini u Srbiji netačne i nazvao to običnim glupostima.

(Glas Srpske)

Mirjana Medan poginula u požaru u Lazarevu

U stravičnom požaru koji je juče izbio u preduzeću “Švam” u banjalučkom naselju Lazarevo, život je izgubila Mirjana Medan (64), saznaje Srpskainfo.  Direktor ove firme Miroslav Brdar rekao je za Srpskainfo da je Mirjana bila veoma dobar i vrijedan radnik, koji je u ovom preduzeću radila zadnjih 10 godina na poslu šivača. Kada je u pitanju uzrok požara, Brdar

VIDOVIĆ: Cilj rebalansa budžeta Srpske su kapitalne investicije i rast penzija i plata

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je cilj donošenja rebalansa budžeta Srpske za ovu godinu da iz viška ostvarenih prihoda bude omogućena realizacija kapitalnih investicija, kao i izmirenje obaveza u skladu sa važećim zakonskim propisima i dinamikom njihovog dospijeća, među kojima su povećanja penzija i plata za pojedine budžetske korisnike. Ukupna budžetska

ČUBRILOVIĆ: Iz Narodne skupštine protjerati sukobe i uvrede

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da će parlament Srpske raditi na izmjenama Poslovnika o radu kako bi dodatno bio unaprijeđen rad te institucije i iz Narodne skupštine protjerani sukobi i uvrede.  – Rasprave često idu u pogrešnom smjeru, nisu efikasne jer se svode na komentare upućene nekom drugom, a ne nude

DŽAKULA: Zbog neslaganja oko raspodjele prihoda dug FBiH prema RS 36,8 miliona KM

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Miro Džakula izjavio je sinoć da ukupno neslaganje oko raspodjele prihoda od indirektinih poreza po prebijanju duga Federacije BiH (FBiH) prema Republici Srpskoj iznosi 6,8 miliona KM, na šta još treba dodati 30 miliona KM po osnovu presude tužbe Srpske prema UIO.  – Kada se to uzme na

Promocija kompakt diska „U vreme ono…“ Asima Sarvana i Arhimandrita Timoteja

U Vijećnici Banskog dvora 24. oktobra (četvrtak) u 19 časova održaće se promocija kompakt diska „U VREME ONO…“ Asima Sarvana i Arhimandrita Timoteja. Arhimandrit Timotej, iguman manastira Vaznesenje (Ovčar Banja) i Asim Sarvan snimili su muzički album pod nazivom „U VREME ONO …“ na kojem se nalazi deset kompozicija. U pjesmama je ono što autori

20 GODINA OD ATENTATA Još nisu našli atentatora na Željka Kopanju

Iako se danas navršava 20 godina od atentata na Željka Kopanju, izdavača i osnivača “Nezavisnih novina” iz Banjaluke, nadležne institucije nisu dale odgovor ko stoji iza ovog čina, niti su odgovorni izvršioci i nalogodavci privedeni pravdi. Kada je tog 22. oktobra 1999. godine Kopanja krenuo na posao, u njegovom automobilu eksplodirala je bomba, postavljena u