GOVEDARICA: Za novog predsjednika SDS-a, imaćemo tri, dva ili jednog kandidata

Glavni odbor Srpske demokratske stranke utvrdio je juče kriterijume za unutarpartijske izbore, a nakon sjednice potvrđeno je da će kandidati za lidera partije na junskoj skupštini biti aktuelni predsjednik Vukota Govedarica, predsjednik GO Milan Miličević i potpredsjednik partije Mirko Šarović.

– Sigurno su ta tri imena u opticaju, a drugi se ne spominju. Predsjednik SDS-a treba da bude ličnost od integriteta i autoriteta oko koje možemo da se okupimo. Jedno je rješenje da imamo jednog kandidata, a drugi pristup ćemo primijeniti ukoliko ne bude saglasnosti oko jedne ličnosti. U tom slučaju biće sigurno dva kandidata – rekao je Govedarica.

Dodao je da je uvjeren da će se doći do adekvatnog rješenja.

– Pobornik sam ideje da se okupimo oko jedne ličnosti i oko jednog imena i zajedno sa tom ličnosti spreman sam da radim na boljim rezultatima za SDS. Iskreno vjerujemo da do sredine juna možemo održati sjednicu Skupštine stranke na kojoj će se birati novi predsjednik SDS-a – rekao je Govedarica.

Kazao je da će na sjednici Skupštine biti donesene izmjene i dopune Statuta kako bi se osnažili organi stranke. Tvrdi da bi svaki opštinski odbor SDS-a trebalo da ima jednog člana u Glavnom odboru stranke.

Govedarica je rekao da bi volio da dođe do usaglašenog stava kako bi bio formiran Savjet ministara i da o tome SDS ne odlučuje.

– Mi ne mijenjamo svoj stav o pitanju MAP-a, odnosno pristupanja BiH Sjevernoatlantskom savezu. Pet puta su naši ministri sa dnevnog reda skidali Godišnji nacionalni plan i to su isključivo radili jer su to definisani stavovi SDS-a – rekao je Govedarica.

Kazao je kako su konstatovali da je GO SDS-a donio dobru odluku kada je odbio bilo kakvu vrstu koalicije na nivou BiH sa SNSD-om.

– Potvrdili smo naš stav da sve one kvalitetne prijedloge i rješenja koja budu u interesu Republike Srpske biće podržani. Intenzivno ćemo raditi na njima a ona rješenja za koja smatramo da nisu dobra, protiv takvih rješenja ćemo biti i takva rješenja ćemo osporavati – kazao je Govedarica.

Dodao je da je ta jednoglasna odluka potvrda ozbiljnosti a i razumijevanja. Govedarica je kazao da je GO konstatovao da je ekonomsko-privredni sistem RS neodrživ i da se manifestuje lošim pokazateljima kada je riječ o pitanju visoke nezaposlenosti, malih plata, visokom nivou zaduženja i visokom nivou deficita.

– Vlada RS o ovim pitanjima mora da napravi zaista dobre mjere kako bi stanje u narednoj godini bilo mnogo bolje nego što je danas. SDS će po završetku unutarstranačkih izbora definisati svoja radna tijela koja će sagledati sve anomalije koje postoje u našim propisima i narodni poslanici će pokrenuti izmjene i dopune postojećih zakona, ali i predložiti nove zakone – rekao je Govedarica.

Fotografija

Komentarišući fotografiju na kojoj su Miličević i Šarović snimljeni kako piju kafu što su objavili pojedini mediji, Govedarica je rekao da i on pije kafu i sa jednim i sa drugim.

Istakao je da su informacije o njegovoj navodnoj imovini u Srbiji netačne i nazvao to običnim glupostima.

(Glas Srpske)

ZIDINE KRIJU PRIČE: Kastel jedna od inspiracija za novu seriju “Hotel Balkan”

Tvorci telenovele „Hotel Balkan“, serijskog projekta Telekoma Srbija i „Bosonoga produkcije“ koji se trenutno snima u filmskom studiju u Velikom Blaškom, inspiraciju su crpili i iz stare Banjaluke, njene istorije i lokaliteta koji su nadaleko poznati. Jedan od takvih je svakako i tvrđava Kastel – dio grada i istorijskog područja koje, baš kao i „Hotel

ZBOG BROJA ZARAŽENIH: Italija zabranila ulazak državljanima BiH i još 12 zemalja

Italija je danas zabranila ulazak državljanima 13 zemalja u kojima je preveliki broj zaraženih virusom korona. Na listi Ministarstva zdravlja nalaze se Jermenija, Bahrein, Bangladeš, Brazil, BiH, Čile, Kuvajt, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Oman, Panama, Peru i Dominikanska Republika. Italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca rekao je da zabrana obuhvata svakog ko ostane ili putuje kroz navedene

UZ MOTO “NE NASEDAJ, SEDI”: Nastavljeni protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije

Protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije, koji se održavaju zbog nezadovoljstva načinom na koji se država bori protiv epidemije virusa korona, nastavljaju se i večeras, javljaju srpski mediji. Ispred Skupštine Srbije građani i dalje, oko 20 sati, mirno protestuju sjedeći, uz moto: “Ne nasedaj, sedi”. Tako oni koji su već posjedali ispred Skupštine onima

DVODNEVNA POSJETA PARIZU: Vučić se sastao sa Makronom uoči video-samita posvećenog Kosovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Parizu, sastao se večeras sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom. U centru pažnje razgovora dvojice lidera iza zatvorenih vrata je dijalog Beograda i Prištine, a, kako je najavljeno, razgovaraće i o evropskom putu Srbije, bilateralnim odnosima dvaju zemalja, pandemiji virusa korona, prenose agencije. Poslije sastanka dvaju delegacija,

ŠAPIĆ: Srbi, ne dižite ruku jedni na druge

Predsjednik Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapić saopštio je danas da svako ima pravo na protest, ali da onaj ko ugrožava bezbjednost građana mora biti procesuiran i pozvao građane Srbije da ne dižu ruku jedni na druge “a naročito ne jer to nekome spolja odgovara”. Šapić je u objavi na Fejsbuku istakao da se strani državljani

ZVANIČNO: Potvrđena šampionska pozicija rukometaša Borca nakon prekida sezone

Konačno je donesena odluka o kraju aktuelne sezone u Premijer ligi BiH, koja je prekinuta pandemijom korona virusa. Banjalučki Borac M:tel potvrđen je kao novi šampion, a u evro-kupovima još će nastupati Gračanica i visočka Bosna, prenosi Glas Srpske. Što se tiče ispadanja, igraće se mini liga, u kojoj će nastupiti Goražde, Iskra, Krivaja i