Vijesti 22.09.2015.

Govedarica zatražio ostavke čelnika agencije za bankarstvo

ČITANJE: 2 minute
vukota-govedarica
Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske VUKota Govedarica zatražio je danas da direktor i predsjednik Upravnog odbora Agencije za bankarstvo Republike Srpske podnesu ostavke zbog “propasti Bobar banke i Balkan investment banke”.

Tokom skupštinske rasprave o izvještaju o stanju u bankarskom sistemu Republike Srpske za 2014. godinu, Govedarica je rekao da će Klub poslanika SDS-a zatražiti formiranje skupštinskog anketnog odbora koji bi trebalo da definiše činjenično stanje u Bobar banci i da o tome upozna Narodnu skupštinu Srpske.

“Mora se utvrditi ko je odgovoran za propast ove dvije banke, čime je veoma narušena stabilnost bankarskog sektora Republike Srpske”, rekao je Govedarica.

Poslanik PDP-a Slaviša Marković optužio je Agenciju za bankarstvo Republike Srpske da je devet godina “skrivala podatke i dešavanja u Bobar banci”.

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović pozvao je Klub poslanika SNSD-a da se izjasne o propasti Bobar i Balkan investment banke i da ne ćute o ovom problemu.

Krsmanović je upitao koje su mjere preduzete prema ljudima iz Litvanije koji su odgovorni za izvlačenje novca iz Fabrike glinice Birač.

Poslanik SRS-a Milanko Mihajlica pozvao je nadležno tužilaštvo da ispita slučaj Bobar i Balkan investment banke.

“Propast Bobar banke traje godinama i veoma smišljeno”, tvrdi Mihajlica.

Replicirajući Mihajlici, šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković rekao je da je sadašnja opozicija dok je bila na vlasti kroz privatizaciju 550 preduzeća “opljačkala Republiku Srpsku”.

“Radili ste najcrnji kriminal i zato vas su građani kaznili na izborima”, rekao je Višković, koji je pozvao ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića da riješi ubistvo Riste Jugovića, Srđana Kneževića i Milana Vukelića.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić upitao je odakle pravo bilo kome da vezuje više od 200 miliona KM budžetskih sredstava za Bobar banku i Banku Srpske.

Poslanik Stranke napredna Srpska Adam Šukalo smatra da se Agencija za bankarstvo Republike Srpske nije ponašala u skladu sa zakonom kada je riječ o zaštiti javnog interesa u Bobar i Balkan investment banci.

(Agencije)