Vijesti 04.05.2017.

Govor i držanje najviše muče mališane

ČITANJE: 1 minuta

Nepravilno izgovaranje pojedinih suglasnika, povučenost, ravni tabani i nepravilno držanje najčešći su problemi kod budućih đaka prvaka, a koji su uočeni prilikom sistematskog pregleda u domovima zdravlja u RS.

U domovima zdravlja kažu da se ove godine na sistematski pregled javilo mnogo manje mališana nego što je to bilo ranije, a kao razlog navode sve lošiju demografsku sliku.

U Domu zdravlja Banjaluka ističu da je u planu da se ove godine u prvi razred osnovne škole upiše od 1.800 do 1.900 učenika.

– U toku sistematskih pregleda najčešće se uočavaju problemi sa govorom, vidom, lošim držanjem i deformitetima grudnog koša. Tokom sistematskih pregleda utvrđena je nespremnost za školu kod nekoliko djece, a većina njih je već ranije detektovana i uključena u odgovarajuće tretman – rekla je šef pedijatrijskih ambulanti Bosa Đajić.

Načelnik Službe porodične medicine u dobojskom Domu zdravlja Dejan Nedić kaže da je ove godine sistematski pregled prošlo 464 mališana, što je za oko 50 manje nego godinu ranije. Prema njegovim riječima, slični zdravstveni problemi kod mališana uočeni su i ove godine.

(glassrpske.com)