Vijesti 04.02.2016.

Grabar – Kitarović: Hrvatska će dati million evra za pomoć Siriji

ČITANJE: 2 minute
kitarovic
Hrvatska će u iduće četiri godine dati milion evra za pomoć Siriji, objavila je u Londonu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i pozvala međunarodnu zajednicu da hitno djeluje kako bi se prekinule patnje miliona Sirijaca u gotovo petogodišnjem ratu.

Finansijska pomoć Hrvatske bit će namijenjena zaštiti i obrazovanju djece, žena i vjerskih manjina te borbi protiv seksualnog nasilja, rekla je Grabar-Kitarović na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Londonu.

-Svako dijete ima pravo na školovanje… Obrazovanje je najjače oružje protiv ekstremizma- istaknula je na skupu predstavnika 70-tak zemalja i međunarodnih organizacija.

Hrvatska predsjednica smatra da je izgubljeno previše vremena i da međunarodna zajednica mora djelovati odmah kako bi se prekinule patnje civila u ratu predsjednika Bašara al-Asada i različitih pobunjeničkih skupina koje Damask smatra teroristima.

-Moramo pojačati napore, biti odlučniji, koordiniraniji i učinkovitiji. Gubimo buduće sirijske generacije, razmjeri patnje ljudi su neprihvatljivi- apeluje Grabar-Kitarović

Ona smatra da pristup rješavanju krize mora kombinovati politički, vojni, obrazovni, kulturni i vjerski aspekt, a temelj bi trebala biti UN-ova rezolucija iz 2015. koja  poziva na trenutni prekid vatre radi dostave humanitarne pomoći.

-Nadam se da će politički proces, baziran na UN-ovoj rezoluciji, dovesti do kraja krize i tragičnog konflikta. Ne smijemo se stiditi kada nas naša djeca budu pitala šta ste učinili za zaustavljanje rata u Siriji- istaknula je Grabar-Kitarović.

Velika Britanija i suorganizatori konferencije – Njemačka, Norveška, Kuvajt i UN nadaju se da će sudionici obećati devet milijardi dolara za Siriju i još 4,4 milijarde za izbjeglice u susjednim zemljama.

Agencije UN-a procjenjuju potrebe za Siriju za ovu godinu na nešto manje od osam milijardi dolara, a još 1,2 milijardi dolara traže susjedne zemlje kako bi se mogle suočiti s posljedicama sirijske krize.

(Agencije)