Vijesti 13.04.2022.

Grad Banja Luka podržao preventivnu kampanju: “Lako je pojas vezati”

ČITANJE: 2 minute

Grad Banja Luka podržao je preventivnu kampanju pod nazivom „Lako je pojas vezati“, jer bezbjednosni pojas predstavlja jedan od najefektivnijih elemenata pasivne bezbjednosti u vozilima.

Kampanju organizuju Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Agencija za bezbjednost saobraćaja i Auto moto savez Republike Srpske, a akciju koja traje do 13. maja 2022. godine podržao i Evropski savjet za bezbjednost saobraćaja.

Cilj provođenja kampanje je povećanje nivoa bezbjednosti saobraćaja u Republici Srpskoj, povećanjem upotrebe sigurnosnih pojaseva kod vozača i putnika u vozilu, kao i upotrebe dječijih auto sjedišta.

Iz Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske saopšteno je da se realizacijom ove kampanje očekuje povećanje upotrebe sigurnosnih pojaseva i dječijih auto sjedišta kako bi došlo do smanjenja broja nastradalih lica u saobraćajnim nezgodama i izmjene u strukturi težine povreda pri nezgodama.

Kako su naveli, u sklopu kampanje provodi se projekat pod nazivom „Kad se život preokrene“ u saradnji sa invalidnim licima koji su doživjeli saobraćajnu nezgodu i tom prilikom zadobili trajni invaliditet.

-Zajedno sa predstavnicima Agencije za bezbjednost saobraćaja invalidna lica kroz predavanje pričaju svoju ličnu priču i svoj doživljaj saobraćajne nezgode ostavljajući jak utisak i poruku učenicima i slušaocima. Predavanja su namjenjena učenicima srednjih škola, a prema planu će se realizovati u gradovima Doboj, Prijedor, Banja Luka, Gradiška i opštini Mrkonjić Grad – navode iz Agencije, te dodaju da će obavještenja o terminima predavanja će biti naknadno objavljena.

Takođe u saradnji sa jedinicma lokalne samouprave biće organizovana predavanja na temu „Bezbjednost djece u saobraćaju“ koja su namjenjena mladim roditeljima koja govore o pravilnom načinu korištenja dječijih autosjedišta.

(E.M)