Vijesti 02.03.2018.

Grad Banjaluka na korak do parcela u Drakuliću

ČITANJE: 3 minute

Grad Banjaluka pobijedio je Poljoprivrednu školu u milionski vrijednoj parnici u vezi sa vlasništvom nad 22 hektara zemljišta u banjalučkom naselju Drakulić, saznaje “Glas Srpske”.

Presudom Višeg privrednog suda u Banjaluci preinačena je odluka Okružnog privrednog suda iz septembra prošle godine i naloženo da vlasništvo nad 29 odvojenih parcela u Drakuliću bude upisano na grad Banjaluku, a ne na Poljoprivrednu školu.

Prema tumačenju pravnih eksperata, ako se održi, ova presuda bi mogla imati dalekosežne posljedice na cjelokupan slučaj “Poljoprivredna škola” koji se povlači po sudovima unazad nekoliko godina u nekoliko odvojenih sudskih postupaka. Procjenjuje se da je u pitanju zemljište vrijedno nekoliko desetina miliona KM.

U međuvremenu, neke od parcela u neposrednoj blizini Poljoprivredne škole zamijenjene su sa više banjalučkih biznismena tako što su oni u zamjenu dali zemljište neuporedivo manje vrijednosti u izolovanim selima. Za razliku od njih, parcele u Drakuliću nisu bile predmet zamjene.

–        Ključna stvar u ovoj presudi jeste to što je Viši privredni sud prihvatio argumente grada da je riječ o gradskoj imovini, a ne Poljoprivredne škole. Ova presuda bi mogla biti od presudnog uticaja i na preostale sudske postupke u vezi sa zemljištem Poljoprivredne škole jer, po prvi put, u rukama imamo čvrstu, pravosnažnu presudu u kojoj se navodi da je to naše zemljište i da se škola nije mogla upisati u zemljišnim knjigama kao vlasnik tih parcela  – navode u Gradskoj upravi.

Poljoprivredna škola se još 2010. godine upisala kao vlasnik spornog zemljišta od 22 hektara u Drakuliću, nakon čega je uslijedila tužba grada i maratonski sudski proces. Riječ je o velikom kompleksu u neposrednoj blizini groblja u Drakuliću gdje je, po aktuelnom regulacionom planu za ovaj dio grada, predviđena gradnja nove zgrade Poljoprivredne škole kao što je to nekada planirano.

Najnovijom presudom, naloženo je brisanje upisa u zemljišne knjige na Poljoprivrednu školu i vraćanje u prvobitno stanje. Ovaj postupak će, u daljem postupku, biti vođen u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Na ovu presudu postoji mogućnost pokretanja revizije pred Vrhovnim sudom RS.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je da je presuda potvrda ispravnosti borbe u prethodnom periodu da grad vrati imovinu koja je bila na različite načine otuđena ili ugrožena u ranijem periodu.

– Još je dosta pravne borbe pred nama kako bi grad mogao raspolagati važnom imovinom za potrebe građana i svog razvoja – rekao je Radojičić.

Istraga

Gradska uprava Banjaluka je prije nekoliko godina pokrenula spor i zbog prometovanja zemljišta koje je bilo u vlasništvu grada, a za koje je Poljoprivredna škola imala pravo korišćenja.

Zemljište škole prodato je kompaniji “Bingo”, koju je grad tužio kao i Poljoprivrednu školu. “Bingo” je uzvratio kontratužbom i zahtijevao od grada odštetu od 20 miliona maraka, a tadašnji zamjenik pravobranioca RS u Banjaluci Mirko Stojčinović je, bez znanja grada, prihvatio odluku o poravnanju zbog čega mu se trenutno sudi u Okružnom sudu u Banjaluci.

Istražioci MUP-a RS su u julu prošle godine izuzeli predmet “Poljoprivredna škola” iz banjalučke kancelarije Pravobranilaštva RS nakon čega je rečeno da će u svojstvu svjedoka biti i zaposleni u Pravobranilaštvu.

(Glas Srpske)