Vijesti 31.10.2016.

Grad Banjaluka stipendira 1.249 srednjoškolaca

ČITANJE: 2 minute

Grad će u ovoj školskoj godini stipendirati 1.249 srednjoškolaca i za te namjene će izdvojiti 1,04 miliona maraka.

Potvrdila je to načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Ljubinka Dragojević i dodala da je taj broj učenika ispunio uslove za stipendiranje, od ukupno 1.314 pristiglih prijava na konkurs za školsku 2106/17. godinu.

– U toku ove sedmice biće objavljena rang-lista sa imenima učenika. Obradili smo sve pristigle zahtjeve i Komisija je izvršila bodovanje učenika. Tako će njih 639 dobiti stipendije po osnovu uspjeha. To je najbolji pokazatelj da je ostvaren cilj, jer stipendije i treba da podstiču na što bolje učenje, ocjene i vladanje – kazala je Dragojevićeva.

Dodala je da je 57 đaka ostvarilo pravo na stipendiju po osnovu upisa u deficitarno zanimanje, a u ovoj školskoj godini to su mehaničar rashladne i grijne tehnike, tekstilni tehničar i armirač betonirac.

– Takođe, svi učenici koji su ranijih godina ostvarili pravo na deficitarnu stipendiju imaju pravo do kraja svog školovanja da dobijaju stipendiju. Uslov je da svake školske godine obnove zahtjev za stipendiju u vrijeme trajanja konkursa – rekla je Dragojevićeva.

Dodala je da će grad stipendirati i 229 učenika iz višečlanih porodica, 212 djece ratnih vojnih invalida i 112 učenika prema socijalnom statusu.

– Iznos učeničkih stipendija je 80 KM za socijalnu i stipendiju po uspjehu, a za deficitarna zanimanja 160 KM – kazala je Dragojevićeva. Stipendije se isplaćuju u deset mjesečnih rata, počev od novembra.

Dragojevićeva je podsjetila da je odlukom Skupštine grada planirano 1,6 miliona KM za stipendije učenika i studenata.

– Kada se iz tog iznosa izdvoji suma koju ćemo potrošiti na učeničke stipendije, preostaje 556.000 KM za isplatu studentskih stipendija – kazala je Dragojevićeva.

Kada su u pitanju studentske stipendije, konkurs još nije zatvoren jer Gradska uprava prima prijave do 11. novembra.

Nisu ispunili uslove

Ljubinka Dragojević je rekla da od prispjelih 1.314 zahtjeva, njih 65 nije ispunilo uslove o stipendiranju.

– Najčešći razlog za neprihvatanje ovih zahtjeva je bila snižena ocjena iz vladanja i nepostojanje validnog rješenja od Centra za socijalni rad kod stipendija po socijalnom statusu – precizirala je Dragojevićeva.

(Glas Srpske)