Vijesti 07.03.2017.

Grad bi mogao dobiti gubitaša poput Toplane

ČITANJE: 2 minute

Prelaskom Doma zdravlja na trezorsko poslovanje Grad bi mogao dobiti još jednog gubitaša poput “Toplane” ako se uzme u obzir da je trenutni dug pomenute medicinske ustanove oko 18 miliona KM.

Rekao je to juče u pauzi Skupštinskog zasjedanja gradonačelnik Igor Radojičić komentarišući plan Vlade RS prema kojim bi do 31. marta  domovi zdravlja trebalo da pređu na trezorsko poslovanje.

Dodao je da taj proces djeluje nepripremljeno i da nosi dosta nepoznanica.

– U toku su tehničke pripreme koje se odnose samo na to kako će te promjene biti prikazane  kroz gradski  budžet.  Ostalo je neriješeno pitanje dosadašnjeg duga od oko 18 miliona KM – kazao je Radojičić.

Naveo je da je potrebno definisati na koji način će biti finansirana primarna zdravstvena zaštita.

– Ako se propiše da se besplatno liječe djeca školskog uzrasta, trudnice i penzioneri ta vrsta usluga mora biti pružena i mora za to biti obezbijeđen novac. Ostaje pitanje da li iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS ili kroz budžet grada – rekao je to Radojičić.

Govoreći o planovima za rješavanje problema gradskog grijanja Radojičić je napomenuo da postojeća “Toplana” ne bi bila ugašena.

– U tehničkom smislu, ona bi bila pomoć ako budu jako niske temperature pa bude trebalo dogrijavanje grada. Moraćemo ući u finansijsko restrukturisanje postojeće “Toplane” i sa svim povjeriocima posebno dogovoriti o uslovima dugoročne otplate dugovanja. Od novog preduzeća moramo ostvariti profit sa kojim ćemo otplaćivati dugove gradske “Toplane” — kazao je Radojičić.

Dodao je da će se novo postrojenje graditi pored sadašnje “Toplane” pa se krenulo u proceduru izmjene regulacionog plana.

Inače u nastavku zasjedanja sedme sjednice Skupštine grada odbornici su najviše diskutovali oko programa finansiranja kulture, kulturno-umjetinčkog amaterizma i turizma. Primjedbe su se najviše odnosile na kriterijume na osnovu kojih se dodjeljivao novac iz budžeta te u kojem pravcu treba ići razvoj kulture.

Radojičić je kazao da će se na idućoj Skupštini razmatrati  prijedlog da se Banjaluka kandiduje za prestonicu kulture za 2024. godinu.

– To vidim kao putanju za podizanje nivoa kulture i stvaranje strateškog pristupa koji će donijeti veći broj  kvalitetnijih manifestacija – kazao je Radojičić.

V.d. načelnika Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić rekla je da će ove godine za kulturno-umjetnički amaterizam biti izdvojeno 180.000 KM a za održavanje manifestacija iz oblasti kulture, turizma i drugih manifestacija 150.000 KM.

(glassrpske.com)