Grad još nije izabrao firme za održavanje puteva

Do početka zvaničnog rada zimske službe ima manje od jednog mjeseca, a Grad ima problema da izabere firme koje bi bile zadužene da ove zime u većem dijelu Banjaluke uklanjaju snijeg sa saobraćajnica. 

Na tenderu su dostavljene ponude koje su i u najnižim varijantama bile daleko veće od planiranog novca, u pojedinim slučajevima i do 30 odsto.

Načelnik Odjeljenja sa saobraćaj i puteve Slaviša Sandić je rekao da je za sada izabran samo izvođač radova koji će održavati u zimskim uslovima gradsko područje.

– Za ostale dijelove Banjaluke još nismo izabrali firme koje će grad angažovati za taj posao. Imamo izabranog izvođača samo na gradskom području i to preduzeće Čistoću, koja je na tenderu prošla jer se njihova ponuda uklopila, do nekih deset odsto, a ostali su imali značajno probijanje u predloženim ponudama – rekao je Sandić i dodao da te ostale ponude nisu mogli prihvatiti.

Prema njegovim riječima kroz javnu nabavku je održavanje grada grupisano u 14 oblasti odnosno LOT-ova i trenutno su dodijeljeno smo dva LOT-a a ponavlja se nabavka na ukupno 12.

Pošto zvaničan rad zimske službe počinje 15. novembra, a ponavljanje tendera sa sobom nosi procedure koje traže dosta vremena ali i neizvjesnost, jer nema garancija da će biti uspješan, Grad se odlučio da se osigura pa će raspisati dvije različite nabavke.

Prva je pregovarački postupak za ugovor koji bi se odnosio samo na predstojeću sezonu kako bi Grad na vrijeme mogao izabrati firme koje će ove zime održavati puteve u preostalim dijelovima Banjaluke.

– Rok za predaju ponuda je ponedjeljak i siguran sam da će ponovni izbor biti brzo završen- kazao je Sandić.

Napomenuo je da će istovremeno biti objavljena javna nabavka za potpisivanje okvirnog sporazuma na tri godine za održavanje saobraćajnica u zimskim uslovima.

Dodao je da je pri kraju i javna nabavka za kupovinu soli za predstojeću zimu.

Grad je javnom nabavkom za održavanje puteva u zimskim uslovima planirao 5,4 miliona KM bez PDV-a . Od toga za LOT 3 je planirano  632.682 KM, LOT 4 – 361.941 KM, LOT 5 – 331.408 KM, LOT 6 – 724.496 KM, LOT 7 – 255.137 KM, LOT 8 – 323.080 KM, LOT 9 – 267.470 KM, LOT 10 – 157.950 KM, LOT 11- 252.740, LOT 12- 252.740,00 KM, LOT 13-233.370 KM, LOT 14- 246.500 KM. Navedeni iznosi po LOT-ovima su bez PDV-a a kriterijum za izbor najpovoljnijeg ponuđača je bila najniža cijena.

Komisija koja je bila zadužena za ovu javnu nabavku je ustanovila da su i najniže pristigle ponude preduzeća bile daleko veće u odnosu na gore navedena sredstva.

Tako je najniža ponuđena cijena, koje je dostavilo preduzeće Eko euro tim, za LOT 3 bila veća od procjenjene vrijednosti javne nabavke za 20 odsto, a za LOT 4 od iste firme  za 29,99 odsto.

Najniža ponuđena cijena preduzeća Niskogradnja za LOT 5 je bila veća za 21,8 odsto, za LOT 6 je Eko euro tim dostavio ponudu veću za 29,98 odsto, za LOT 7 firma Građenje Đurić je dostavila ponudu koja je bila veća za 28,25 odsto.

Najniža ponuđena cijena od Eko Euro tima za LOT 8 je bila veća za 19,99 odsto,  za LOT 9 od Građenja Đurić za 19,75 odsto, za LOT 10 od Eko euro tima za 19,99 odsto a za LOT 11 od preduzeća Golden Card za 18,66 odsto.

Za LOT 12 preduzeće Niskogradnja je dostavilo ponudu koja je bila veća od procenjene vrednosti javne nabavke za 21,73 odsto, a preduzeće Kozaraputevi je za LOT 13 dostavilo ponudu koja je veća za 27,74 odsto i za LOT 14 koja je bila veća za 35,62 odsto u odnosu na planirana sredstva.

GPS omogućava bolju kontrolu

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve ranije su najavili da će vozila koja uklanjaju snijeg morati imati GPS, kako bi se moglo lakše pratiti njihovo kretanje. Iako su najave nagovještavale da će to biti obaveza u međuvremenu je taj stav donekle ublažen.

– Kroz javnu nabavku smo ostavili mogućnost da zatražimo da grtalice budu opremljene GPS-om ako smatramo da na pojedinim dionicama ima problema sa održavanjem puteva i izvođač radova to mora da ispuni – kazao je Sandić.

(Srpsakinfo)

Crna Gora proglašava kraj epidemije u junu?

Kraj epidemije virusa korona u Crnoj Gori, ukoliko ne bude novih slučajeva, mogao bi da bude proglašen početkom juna, smatra direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša. “Ako do 2. juna ne bude nijednog slučaja virusa korona, onda možemo reći da smo sa ovom epidemijom završili”, rekao je Mugoša. Mugoša je upozorio građane da nije

BANJALUKA: Od ponedjeljka prilagođeni ljetnji režim polazaka

S obzirom na to da se privredna i ostala djelatnost na području grada Banjaluka vraća u funkciju, da je ukinuto vanredno stanje i policijski čas, od ponedeljka 25. maja, javni prevoz putnika će funkcionisati sa ljetnjim režimom redova vožnje koji će na određenim pravcima biti prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Han: Zapadni Balkan pripada Evropi

Johanes Han, komesar Evropske komisije za budžet i administraciju i bivši komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju poručio je da Zapadni Balkan pripada Evropi. U razgovoru za hrvatski “Express” Han je, između ostalog, odgovorio i na pitanje da li će proces proširenja Evropske unije biti na odgođen na duži period te šta

Video koji prikazuje kako se virus korona proširio svijetom

Virus korona je širom svijeta zarazio više od 5.384.000 ljudi, a do sada je od posljedica infekcije umrlo preko 343.000. Oporavilo se više od 2,2 miliona ljud, a najviše zaraženih i umrlih je u Sjedinjenim Američkim Državama. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da Јužna Amerika postaje novo žarište pandemije. “Chanel 4 News” objavio je video kojim

KOLIKO SU SADA OPASNE SVAKODNEVNE AKTIVNOSTI: Evo šta nosi najviši stepen rizika

Dr Suzan Hasig, epidemiolog Fakulteta za javno zdravlje i tropsku medicinu Univerziteta Tulejn u Nju Orleansu govorila je o rizicima izlaska u restorane, okupljanja s prijateljima, ali i otvaranja poštanskog sandučeta. Ona preporučuje da se nose maske kad god je to moguće i da se drži rastojanje od dva metra. Visok stepena rizika: Porodična okupljanja

CIK raspisao tender za štampanje i pakovanje glasačkih listića

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je juče međunarodni tender za usluge štampanja i pakovanja glasačkih listića za lokalne izbore u BiH koji će biti održani 15.novembra, javljau federalni mediji. Vrijednost tendera, odnosno ugovorenih usluga objavljenih i na Portalu javnih nabavki, procijenjena je na 1.111.100 maraka, prenosi “Avaz.ba”. Rok za dostavu ponuda je 6.jul do 14

IZETBEGOVIĆ: 1986. sam predvidio rat

Bakir Izetbegović, predsjendik SDA, dao je intervju televiziji Igman. U jednosatnom intervjuu Izetbegović je govorio o svemu i svačemu, od ratnih vremena do unutarstranačkih turbulencija. Izetbegović je kratko komentarisao i aferu “Respiratori. “Neka istraže i neka odgovara svako za ono što je radio. SDA uvijek samo jednu instrukciju daje – poštujte procedure, radite pošteno, a