Grad još nije izabrao firme za održavanje puteva

Do početka zvaničnog rada zimske službe ima manje od jednog mjeseca, a Grad ima problema da izabere firme koje bi bile zadužene da ove zime u većem dijelu Banjaluke uklanjaju snijeg sa saobraćajnica. 

Na tenderu su dostavljene ponude koje su i u najnižim varijantama bile daleko veće od planiranog novca, u pojedinim slučajevima i do 30 odsto.

Načelnik Odjeljenja sa saobraćaj i puteve Slaviša Sandić je rekao da je za sada izabran samo izvođač radova koji će održavati u zimskim uslovima gradsko područje.

– Za ostale dijelove Banjaluke još nismo izabrali firme koje će grad angažovati za taj posao. Imamo izabranog izvođača samo na gradskom području i to preduzeće Čistoću, koja je na tenderu prošla jer se njihova ponuda uklopila, do nekih deset odsto, a ostali su imali značajno probijanje u predloženim ponudama – rekao je Sandić i dodao da te ostale ponude nisu mogli prihvatiti.

Prema njegovim riječima kroz javnu nabavku je održavanje grada grupisano u 14 oblasti odnosno LOT-ova i trenutno su dodijeljeno smo dva LOT-a a ponavlja se nabavka na ukupno 12.

Pošto zvaničan rad zimske službe počinje 15. novembra, a ponavljanje tendera sa sobom nosi procedure koje traže dosta vremena ali i neizvjesnost, jer nema garancija da će biti uspješan, Grad se odlučio da se osigura pa će raspisati dvije različite nabavke.

Prva je pregovarački postupak za ugovor koji bi se odnosio samo na predstojeću sezonu kako bi Grad na vrijeme mogao izabrati firme koje će ove zime održavati puteve u preostalim dijelovima Banjaluke.

– Rok za predaju ponuda je ponedjeljak i siguran sam da će ponovni izbor biti brzo završen- kazao je Sandić.

Napomenuo je da će istovremeno biti objavljena javna nabavka za potpisivanje okvirnog sporazuma na tri godine za održavanje saobraćajnica u zimskim uslovima.

Dodao je da je pri kraju i javna nabavka za kupovinu soli za predstojeću zimu.

Grad je javnom nabavkom za održavanje puteva u zimskim uslovima planirao 5,4 miliona KM bez PDV-a . Od toga za LOT 3 je planirano  632.682 KM, LOT 4 – 361.941 KM, LOT 5 – 331.408 KM, LOT 6 – 724.496 KM, LOT 7 – 255.137 KM, LOT 8 – 323.080 KM, LOT 9 – 267.470 KM, LOT 10 – 157.950 KM, LOT 11- 252.740, LOT 12- 252.740,00 KM, LOT 13-233.370 KM, LOT 14- 246.500 KM. Navedeni iznosi po LOT-ovima su bez PDV-a a kriterijum za izbor najpovoljnijeg ponuđača je bila najniža cijena.

Komisija koja je bila zadužena za ovu javnu nabavku je ustanovila da su i najniže pristigle ponude preduzeća bile daleko veće u odnosu na gore navedena sredstva.

Tako je najniža ponuđena cijena, koje je dostavilo preduzeće Eko euro tim, za LOT 3 bila veća od procjenjene vrijednosti javne nabavke za 20 odsto, a za LOT 4 od iste firme  za 29,99 odsto.

Najniža ponuđena cijena preduzeća Niskogradnja za LOT 5 je bila veća za 21,8 odsto, za LOT 6 je Eko euro tim dostavio ponudu veću za 29,98 odsto, za LOT 7 firma Građenje Đurić je dostavila ponudu koja je bila veća za 28,25 odsto.

Najniža ponuđena cijena od Eko Euro tima za LOT 8 je bila veća za 19,99 odsto,  za LOT 9 od Građenja Đurić za 19,75 odsto, za LOT 10 od Eko euro tima za 19,99 odsto a za LOT 11 od preduzeća Golden Card za 18,66 odsto.

Za LOT 12 preduzeće Niskogradnja je dostavilo ponudu koja je bila veća od procenjene vrednosti javne nabavke za 21,73 odsto, a preduzeće Kozaraputevi je za LOT 13 dostavilo ponudu koja je veća za 27,74 odsto i za LOT 14 koja je bila veća za 35,62 odsto u odnosu na planirana sredstva.

GPS omogućava bolju kontrolu

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve ranije su najavili da će vozila koja uklanjaju snijeg morati imati GPS, kako bi se moglo lakše pratiti njihovo kretanje. Iako su najave nagovještavale da će to biti obaveza u međuvremenu je taj stav donekle ublažen.

– Kroz javnu nabavku smo ostavili mogućnost da zatražimo da grtalice budu opremljene GPS-om ako smatramo da na pojedinim dionicama ima problema sa održavanjem puteva i izvođač radova to mora da ispuni – kazao je Sandić.

(Srpsakinfo)

VIŠKOVIĆ: Želimo da se u Srpsku ulaže iz ekonomskih razloga

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je u Zrenjaninu da je interes Republike Srpske da investitori iz Srbije što više ulažu u Srpsku kako bi ona povećavala broj zaposlenih, ali i da privrednici iz Srbije imaju profit i korist od toga.

CVIJANOVIĆ: SNSD potpuno posvećen očuvanju Srpske

Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović prisustvovala je u Trebinju sjednici Gradskog odbora ove stranke na kojoj je rukovodstvo i članove informisala o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH.

Zbog droge uhapšen i policijski službenik PU Banjaluka

Policijski službenik Policijske uprave Banjaluka, čiji su inicijali S.S., uhapšen je zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i nedozvoljena proizvodnja i promet opojnih droga, rekla je Srni načelnik Odjeljenje za odnose sa javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske Mirna Miljanović.

CIJENE STRUJE: Čavić predlaže subvencije za socijalno ugrožene, Đokić podsjeća da za to treba budžetski novac

Vršilac dužnosti direktora “Elektrokrajine” Dragan Čavić izjavio je da u novi zakon o električnoj energiji treba uvrstiti poglavlje o energetski zaštićenom kupcu kojim će biti propisane subvencije za socijalno ugrožena domaćinstva, kao i domaćinstva u kojima obustavom isporuke električne energije može biti ugrožen nečiji život ili zdravlje. On je naglasio da posebnom uredbom treba precizno

RAVNOPRAVNOST ILI SAMOSTALNOST: Ujedinjena Srpska širom RS postavila bilborde

Na području Republike Srpske, u organizacije Ujedinjene Srpske, postavljena su 32 bilborda na kojima je zastava Republike Srpske i poruka “Ili ravnopravnost ili samostalnost! Mi smo za ravnopravnost! A vi?”. Na bilbordima se najavljuje i obilježavanje četiri godine od osnivanja Ujedinjene Srpske koje će biti održano 21. i 22. novembra u Banjaluci pod motom “Naše