GRAD KUPUJE AKCIJE JOŠ JEDNOG GUBITAŠA Pokušavaju da postave ZIBL na noge sa 450.000 KM

Nakon stare “Toplane” Grad Banjaluka će otkupiti akcije još jednog gubitaša, Zavoda za izgradnju Banjaluka (ZIBL), a za taj poduhvat iz gradske kase će biti izdvojeno 450.000 KM.

Odluku da se ide u ovaj projekat donijela je Skupština grada, a cilj je da se ZIBL pokuša izvući iz finansijske dubioze u kojoj se već godinama nalazi.

Načelnik Odjeljenja za finansije Božana Šljivar rekla je da je Grad vlasnik 67 odsto ZIBL.

– Kao jedan od vlasnika Grad Banjaluka snosi odgovornost za funkcionisanje ovog akcionarskog društva. Sasvim je legitimno i u skladu sa propisima da ako oni emituju hartije da ih mi kupimo. Mi ćemo najvjerovatnije iskoristiti pravo preče kupovine i nećemo povećavati svoje učešće u vlasničkoj strukturi tog preduzeća. To znači da udio vlasništva grada ostaje isti – kazala je Šljivar.

Istakla je da se kupovinom akcija obezbjeđuje dodatni kapital za ovo akcionarsko društvo koje će oni iskoristiti za svoje finansijsko restruktuiranje.

– ZIBL djeluje na tržištu i koliko god je obaveza akcionara da kroz dokapitalizacije obezbijedi dodatni kapital toliko je obaveza rukovodstva Zavoda za izgradnju da svojim poslom i učešćem na tržištu obezbijedi prihode i nastavi da funkcioniše – kazala je Šljivareva.

U usvojenoj odluci je već navedeno u koje svrhe će otići novac koji će izdvojiti Grad. Najveći dio, 230.321 KM, biće iskorišteno za rješavanje zaostalih sudskih odluka i sporazuma o poravnanju dugovanja iz prethodnog perioda, 181.122 KM za rješavanje zaostalih dugovanja prema dobavljačima, 19.570 KM za održavanje investiciono održavanje, a 18.000 KM za investiranje u opremanje laboratorije za nejonizujuće zračenje.

Prije ove odluke o kupovini akcija Grad je pokušao da pomogne ZIBL kroz pozajmicu od 500.000 KM, ali taj plan nisu uspjeli realizovati jer im je nedostajala saglasnost malih akcionara. Upravo taj problem je podstakao Grad da krenu u kupovinu akcija još jednog gradskog gubitaša.

Gradonačelnik Igor Radojičić je nedavno potvrdio da je Grad otkupio sve akcije malih akcionara i, za razliku od planova za ZIBL, “Toplana” je sada u njenom stoprocentnom vlasništvu.

U toku je transformacija preduzeća iz akcionarskog društva u društvo sa ograničenom odgovornošću. Radojičić je rekao da su se na taj korak odlučili jer su, kako kaže, manji vlasnici često bili prepreka da se realizuju neki planovi.

– Po zakonu o akcionarskim društvima, u stvarima u kojima se Grad izuzima od glasanja, odluku donose mali akcionari. Tu smo imali priču nedavno u Zavodu za izgradnju Banjaluka (ZIBL). Grad je htio odobriti pozajmicu ZIBL, ali nije mogao učestvovati u glasanju o tome, jer sam daje pozajmicu. Tako su mali akcionari donosili odluku bez obzira koliko mali je njihov vlasnički udio. To je osnovni problem kod akcionarskih društava – možete biti u poziciji da iako imate 99 odsto vlasništva, ne možete donijeti neku odluku već je ona u rukama malih akcionara – rekao je on.

Vlasnička struktura

Zavod za izgradnju a.d. Banjaluka nastao je 1979. kao Radna organizacija “Zavod za izgradnju” Banjaluka udruživanjem Preduzeća za izgradnju Banjaluke, Stručne službe SIZ stanovanja Banjaluka i Direkcije za izgradnju Regionalnog medicinskog centra Banjaluka.

Od nastanka do danas RO “Zavod za izgradnju” Banjaluka imao je nekoliko transformacijskih promjena, a od 2004. posluje pod nazivom Zavod za izgradnju a.d. Banjaluka.

Rješenjem Direkcije za privatizaciju RS utvrđena je vlasnička struktura ZIBL: trajni udio Grada Banjaluka je 67,12 odsto, privatni kapital 23,75 odsto, a državni kapital 9,13 odsto.

(Srpskainfo)

IZ STANA SE ČULO ZAPOMAGANJE Uznemirujući slučaj iz Banjaluka uskoro bi mogao da dobije epilog

Uznemirujući slučaj u banjalučkom naselju Obilićevo koji je prošle sedmice uznemirio javnost uskoro bi mogao dobiti epilog.  Naime, iz Policijske uprave Banjaluka navode da je saslušan osumnjičeni koji se tereti da je sugrađanina držao protiv njegove volje u stanu. – Dežurni tužilac okvalifikovao je slučaj kao krivično djelo protvipravno lišenje slobode – objasnili su u

JESEN U BANJALUCI Fotografišite boje grada i osvojite bicikl

Fotografišite jesen u Banjaluci, pošaljite fotografiju i osvojite bicikl u nagradnoj igri koju ogranizuje Grad Banjaluka u saradnji sa partnerima. Drugoplasirana i trećeplasirana fotografija biće nagrađena godišnjom pretplatom za „Bl bajk“.

ŠLJIVAR: Prijavite nekretnine i platite porez

Gradska uprava pozvala je sve vlasnike nepokretnosti na području grada koji do sada nisu, da prijave nekretnine i plate porez na nepokretnosti, s obzirom na to da se radi o izvornom prihodu grada iz kojeg se finasniraju brojni razvojni projekti. Načelnica Odjeljenja za finansije Božana Šljivar, ističe da bi svi vlasnici nepokretnosti na području Banje

50 GODINA OD KATASTROFALNOG ZEMLJOTRESA: Pogledajte program obilježavanja

Pedeseta godišnjica katastrofalnog zemljotresa, koji je Banju Luku pogodio 27. oktobra 1969. godine, ostavljajući iza sebe potpuno razoren grad, biće obilježena nizom, prigodnih memorijalnih događaja. Centralni događaj programa jeste izložba pod nazivom „Zemljotres u Banjaluci – 1969, solidarnost, obnova i izgradnja“ u organizaciji Muzeja savremene umjetnosti RS, Arhiva Republike Srpske i Udruženja arhivskih radnika, koja

Grad još nije izabrao firme za održavanje puteva

Do početka zvaničnog rada zimske službe ima manje od jednog mjeseca, a Grad ima problema da izabere firme koje bi bile zadužene da ove zime u većem dijelu Banjaluke uklanjaju snijeg sa saobraćajnica. 

Servisne informacije za 20. oktobar

Servisne informacije za nedjelju, 20. oktobar 2019. godine. Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje, u protekla 24 časa na području Grada Banjaluka dogodilo se: – jedno krivično djelo: teška kradja (1) – javni red i mir je narušen dva puta, – devet saobraćajnih nezgoda, a jedno lice je lakše povrijeđeno. Služba