GRAD KUPUJE AKCIJE JOŠ JEDNOG GUBITAŠA Pokušavaju da postave ZIBL na noge sa 450.000 KM

Nakon stare “Toplane” Grad Banjaluka će otkupiti akcije još jednog gubitaša, Zavoda za izgradnju Banjaluka (ZIBL), a za taj poduhvat iz gradske kase će biti izdvojeno 450.000 KM.

Odluku da se ide u ovaj projekat donijela je Skupština grada, a cilj je da se ZIBL pokuša izvući iz finansijske dubioze u kojoj se već godinama nalazi.

Načelnik Odjeljenja za finansije Božana Šljivar rekla je da je Grad vlasnik 67 odsto ZIBL.

– Kao jedan od vlasnika Grad Banjaluka snosi odgovornost za funkcionisanje ovog akcionarskog društva. Sasvim je legitimno i u skladu sa propisima da ako oni emituju hartije da ih mi kupimo. Mi ćemo najvjerovatnije iskoristiti pravo preče kupovine i nećemo povećavati svoje učešće u vlasničkoj strukturi tog preduzeća. To znači da udio vlasništva grada ostaje isti – kazala je Šljivar.

Istakla je da se kupovinom akcija obezbjeđuje dodatni kapital za ovo akcionarsko društvo koje će oni iskoristiti za svoje finansijsko restruktuiranje.

– ZIBL djeluje na tržištu i koliko god je obaveza akcionara da kroz dokapitalizacije obezbijedi dodatni kapital toliko je obaveza rukovodstva Zavoda za izgradnju da svojim poslom i učešćem na tržištu obezbijedi prihode i nastavi da funkcioniše – kazala je Šljivareva.

U usvojenoj odluci je već navedeno u koje svrhe će otići novac koji će izdvojiti Grad. Najveći dio, 230.321 KM, biće iskorišteno za rješavanje zaostalih sudskih odluka i sporazuma o poravnanju dugovanja iz prethodnog perioda, 181.122 KM za rješavanje zaostalih dugovanja prema dobavljačima, 19.570 KM za održavanje investiciono održavanje, a 18.000 KM za investiranje u opremanje laboratorije za nejonizujuće zračenje.

Prije ove odluke o kupovini akcija Grad je pokušao da pomogne ZIBL kroz pozajmicu od 500.000 KM, ali taj plan nisu uspjeli realizovati jer im je nedostajala saglasnost malih akcionara. Upravo taj problem je podstakao Grad da krenu u kupovinu akcija još jednog gradskog gubitaša.

Gradonačelnik Igor Radojičić je nedavno potvrdio da je Grad otkupio sve akcije malih akcionara i, za razliku od planova za ZIBL, “Toplana” je sada u njenom stoprocentnom vlasništvu.

U toku je transformacija preduzeća iz akcionarskog društva u društvo sa ograničenom odgovornošću. Radojičić je rekao da su se na taj korak odlučili jer su, kako kaže, manji vlasnici često bili prepreka da se realizuju neki planovi.

– Po zakonu o akcionarskim društvima, u stvarima u kojima se Grad izuzima od glasanja, odluku donose mali akcionari. Tu smo imali priču nedavno u Zavodu za izgradnju Banjaluka (ZIBL). Grad je htio odobriti pozajmicu ZIBL, ali nije mogao učestvovati u glasanju o tome, jer sam daje pozajmicu. Tako su mali akcionari donosili odluku bez obzira koliko mali je njihov vlasnički udio. To je osnovni problem kod akcionarskih društava – možete biti u poziciji da iako imate 99 odsto vlasništva, ne možete donijeti neku odluku već je ona u rukama malih akcionara – rekao je on.

Vlasnička struktura

Zavod za izgradnju a.d. Banjaluka nastao je 1979. kao Radna organizacija “Zavod za izgradnju” Banjaluka udruživanjem Preduzeća za izgradnju Banjaluke, Stručne službe SIZ stanovanja Banjaluka i Direkcije za izgradnju Regionalnog medicinskog centra Banjaluka.

Od nastanka do danas RO “Zavod za izgradnju” Banjaluka imao je nekoliko transformacijskih promjena, a od 2004. posluje pod nazivom Zavod za izgradnju a.d. Banjaluka.

Rješenjem Direkcije za privatizaciju RS utvrđena je vlasnička struktura ZIBL: trajni udio Grada Banjaluka je 67,12 odsto, privatni kapital 23,75 odsto, a državni kapital 9,13 odsto.

(Srpskainfo)

Otkrivena velika laboratorija za proizvodnju droge u Banjaluci

Policijski službenici Uprave za organizovani kriminalitet MUP-a Republike Srpske, pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, sproveli su na području grada Banjaluka operativnu akciju “Unikat”. U akciji je pronađena velika laboratorija za proizvodnju marihuane i uhapšene su četiri osobe. U pitanju je vještačka laboratorija za proizvodnju skanka u kojoj je, prema procjenama, pronađena oko tona droge.

STRUČNJACI POKAZALI KAKO OPLEMENITI PROSTOR: Umjetnička djela zamjenjuju sive zidove

Gradnja mreže javnih česmi u centralnom dijelu Banjaluke te oslikavanje tri prolaza u Gospodskoj ulici među prvim su idejama koje bi trebalo da budu ostvarene ove godine u sklopu projekta “Male intrevencije” (MI). Te i druge ideje uz moto “Manje je više” osmislio je tim stručnjaka iz oblasti arhitekture, urbanizma, pejzažne arhitekture i građevinarstva s

TRG KRAJINE Stanivuković prikuplja potpise za dvije peticije

“Ne borimo se samo protiv zagađenja piralenom, niti samo za pravo građana na slobodu okupljanja, uključujući i pravo na okupljanje na Trgu Krajine u Banjaluci. Mi se borimo za promjenu sistema.” Izjavio je ovo narodni poslanik PDP Draško Stanivuković, na Trgu Krajine, gdje je u toku prikupljanje potpisa za podnošenje dvije građanske inicijative – jedna

Besplatan kurs meditacije i pozitivnog razmišljanja u Banjaluci

Radionica “Moć pozitivnog razmišljanja” i kurs meditacije koje će voditi Mirko Prljić održaće se u petak, subotu, nedjelju i ponedjeljak u holističkom centru Ananda.  Porijeklom iz Bosne i Hercegovine, mašinski inžinjer po struci, Mirko zadnjih 49 godina živi u Južnoj Africi. Već 30 godina  praktikuje meditaciju i osobni razvoj i trenutno vodi Brahma Kumaris centar za meditaciju