Vijesti 13.04.2017.

Grad kupuje obveznice Toplane za 2,5 miliona?

ČITANJE: 2 minute

Grad planira da otkupi dio druge emisiju obveznica gradske “Toplane”, ali ne u traženom iznosu od 3,5 miliona KM, već mnogo manje.

Potvrdio je to zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić nakon jučerašnjeg kolegijuma Skupštine grada na kojem je odlučeno da će ovo pitanje razmatrati odbornici na sjednici 26. aprila u okviru Odluke o kupovini hartija od vrijednosti.

Time se pokreće realizacija ranije odluke Skupštine akcionara “Toplane”, kada je odlučeno da kroz emisiju 35.000 obveznica bude obezbijeđeno 3,5 miliona KM za rad ovog komunalnog preduzeća, a plan je bio da kupac bude grad Banjaluka.

– Upućivanjem Odluke o kupovini hartija od vrijednosti u skupštinsku proceduru želimo da otvorimo mogućnost da “Toplana” ima dovoljno sredstava da može izmirivati tekuće obaveze, ali i za remont mreže za iduću grijnu sezonu. Ne želimo da dođemo u situaciju da nemaju novca ako neko od povjerilaca zatraži naplatu dugovanja, čime bi firma mogla doći u blokadu. Tako nešto bi ugrozilo planove za restrukturiranje preduzeća – obrazložio je Amidžić.

Istakao je će iznos novca koji će Grad za te svrhe izdvojiti biti manji od traženog i to najmanje za milion KM.

– Novac za ove namjene biće obezbijeđen kroz prodaju obveznica koje je grad dobio prodajom garaža i poslovnih prostora – objasnio je Amidžić i dodao da će odluka o prodaji tih obveznica takođe biti jedna od tačaka dnevnog reda ovog zasjedanja.

Pored toga, na istoj sjednici odbornici bi trebalo da razmatraju i Nacrt rebalansa budžeta grada koji bi trebalo da sa sadašnjih 130,75 miliona KM iznosi 205 miliona KM.

– Iako komisija još razmatra ponude koje su pristigle na tender za refinansiranje 73 miliona KM duga i nije odlučeno koju će grad prihvatiti, mi pripremamo nacrt rebalansa. Želimo da imamo sve spremno da što prije knjigovodstveno taj priliv novca, koji očekujemo, možemo uvrstiti u budžet. Na papiru gradska kasa će se drastično uvećati, ali realno, ta suma će automatski biti isplaćena za dugove. Kada se sve sabere i oduzme najrealnije je očekivati da će u gradskoj kasi ostati dodatnih 2,5 miliona KM. Taj novac će se preraspodijeliti na ulaganja u infrastrukturu – precizirao je Amidžić.

Na dnevnom redu Skupštine grada, između ostalog, će se naći i izvještaj o radu Turističke organizacije grada za 2016. godinu i program rada za tekuću godinu, zatim informacija o finansijskom poslovanju Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Kompenzacija

Na nedavnom sastanku predsjednika RS Milorada Dodika, ministara u Vladi sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem dogovoreno je da će Vlada preuzeti na sebe 29 miliona maraka duga “Toplane” prema “Optima grupi”, koji će kompenzovati sa ovim preduzećem. Time će dug “Toplane” sa 85 miliona KM biti smanjen na 56 miliona KM. Za nabavku mazuta u ovoj grijnoj sezoni od decembra 2016. godine ukupno je potrošeno deset miliona maraka.

(glassrpske.com)