Vijesti 31.01.2017.

Grad mijenja broj vangradskih zona i smanjuje vrijednost zemljišta

ČITANJE: 2 minute

Porez na nepokretnosti u vangradskim područjima trebalo bi od 2018. godine da bude manji, a to će biti urađeno ukoliko danas Skupština grada usvoji prijedlog po kojem će seoske mjesne zajednice biti svrstane u tri, umjesto dosadašnje četiri zone i ukoliko odbornici smanje vrijednost kvadratnog metra svih vrsta zemljišta za deset odsto.

Potvrdio je ovo vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar i dodao da je to sastavni dio izmjena Odluke o visini vrijednosti nepokretnosti po zonama na teritoriji grada, koje bi trebalo da stupe na snagu iduće godine.

Na osnovu korigovanih cijena za zemljište biće formirana nova poreska osnovica na osnovu koje će biti umanjeni računi za porez na nepokretnosti.

– Revizija vangradskih zona je pokazala da su pojedine mjesne zajednice svrstane u treću zonu, iako su u stvarnosti pripadale četvrtoj. Među najočiglednijim primjerima za to su mjesne zajednice Rekavice jedan i dva, kao i Mišin Han – rekao je Bilčar.

Kaže da je napravljen novi raspored, kojim je smanjen broj zona sa četiri na tri.

– One mjesne zajednice koje su nekada bile u četvrtoj zoni sada su prebačene u treću, a došlo je i do korekcije cijena po zonama. Prva zona će iduće godine imati cijenu svih vrsta zemljišta nekadašnje druge, druga zona nekadašnje treće, a treća nekadašnje četvrte. Te cijene, ako se uporede sa trenutnim, niže su za oko deset odsto – kazao je Bilčar.

Dodao je da se ove promjene odnose na seoske mjesne zajednice koje nisu definisane regulacionim planovima.

– Njih možemo lakše korigovati zato što nisu uslovljene tim pojedinačnim planskim dokumentima, za razliku od gradskih koje su uslovljene time. Tako dijelovi Krupe na Vrbasu, Čokorskih polja ili Bronzanog Majdana koji su regulisani regulacionim planom nisu ovim obuhvaćeni – rekao je Bilčar.

Skupština grada je krajem decembra prošle godine već jednom smanjila vrijednost kvadratnog metra nekretnina u trećoj, četvrtoj, petoj, šestoj i sve četiri vangradske zone za deset odsto. Tom prilikom je donesen zaključak da je potrebno uraditi analizu i eventualnu korekciju granica pojedinih zona, koje će se primjenjivati pri obračunu poreza na nepokretnosti za 2018. godinu.

Nezavisni odbornik Milenko Jaćimović se nada da će ove promjene riješiti probleme na terenu.

– Ranijom podjelom bile su pomjerene granice pojedinih vangradskih zona, čime su, na primjer, mještani Donjih Kola u 2016. dobijali u pojedinim slučajevima višestruko veće račune za porez na nepokretnosti nego ranije – kazao je Jaćimović.

(GlasSrpske)