Vijesti 15.03.2017.

Grad ne odustaje od zgrade u Grčkoj ulici: Drugo poluvrijeme bitke za Radnički univerzitet

ČITANJE: 2 minute

Presuda Vrhovnog suda RS, koju je policija pronašla tokom istrage u slučaju „Naš dom“ – Radnički univerzitet, baca novo svjetlo na ovaj predmet.

Kako tvrdi izvor “EuroBlica” iz Gradske uprave, presuda iz novembra 2012. godine pruža „nedvosmislen dokaz“ da objekat „Našeg doma“ nije mogao biti privatizovan i da je ova zgrada, koja se „pokušava oteti iz gradskih ruku“, u vlasništvu Grada Banjaluke.

Naime, ovom presudom, odbijen je zahtjev za reviziju ranije odluke Višeg privrednog suda, kojom je presuđeno u korist tadašnje Direkcije za privatizaciju, a koja se sporila sa „Našim domom“.

– „Naš dom“ je tužio Direkciju i tražio odštetu od dva miliona KM jer su tvrdili da je predmet privatizacije i objekat u Grčkoj ulici. Presudom Vrhovnog suda, taj zahtjev je odbijen, sa obrazloženjem da „Naš dom“ u momentu privatizacije nije bio vlasnik, nego korisnik zgrade u Grčkoj – pojašnjavaju naši izvori, dodajući kako Grad nije ni znao za ovu presudu, jer nije bio učesnik tog postupka.

Po saznanju za presudu, gradske vlasti zatražile su ponavljanje postupka pred Republičkom upravom za geodetske i imovinsko- pravne poslove. Pored toga, Grad je kod Okružnog suda pokrenuo i upravni spor protiv rješenja RUGIP, kojim je utvrđeno pravo vlasništva u korist „Našeg doma“.

– Nadamo se da će ovaj, novi dokaz, biti dovoljan da se utvrdi koliko je bila besmislena, ali i nezakonita prvobitna odluka RUGIP-a kojom je presuđeno u korist „Našeg doma“- tvrde izvori iz Grada.

Podsjetimo, Grad je tužio RUGIP, tražeći da se rješenje o upisu vlasništva poništi i zgrada u Grčkoj ulici, gdje je posljednjih godina smješten Radnički univerzitet, vrati gradu.

„Naš dom“, do privatizacije firme, koristio je zgradu u Grčkoj ulici, nakon čega je pod „sumnjivim okolnostima“ upisan kao vlasnik nekretnine.  Vlasnik ove firme je Goran Bojić, sa kojim “EuroBlic” nije uspio da stupi u kontakt.

U advokatskoj kancelariji, koja zastupa Bojića, juče niko nije imao vremena za izjavu.

Priče da je ovaj biznismen, rođeni brat političara Borislava Bojića, on je demantovao, pojasnivši da ima brata istog imena, te da je tu nastala zabuna.

Žalba odbačena

U RUGIP su potvrdili da je Grad podnio prijedlog za ponavljanje postupka u vezi vlasništva nad objektom u Grčkoj ulici, ali da je predlog Grada odbačen, sa zaključkom na koji je izjavljena žalba.

– Rok za odlučivanje po žalbi u ovom predmetu još nije istekao, a u ovom momentu možemo reći da će se RUGIP po žalbi izjasniti u zakonom predviđenom roku – rekli su u ovoj instituciji i dodali da se presuda Vrhovnog suda „ne odnosi na postupke iz nadležnosti RUGIP“.

(EuroBlic)