Vijesti 28.04.2016.

Grad nije uplatio sredstva Centru za socijalni rad: Sirotinja bez jednokratne pomoći

ČITANJE: 2 minute
centar za socialni rad
Jednokratna novčana pomoć koja se korisnicima daje u stanju teške socijalne potrebe nije uplaćivana tokom aprila jer grad nije uplatio sredstva Centru za socijalni rad za ovu kategoriju, a da li će i kada biti uplaćena, iz Gradske uprave ćute na ovo pitanje.

Centar za socijalni rad je do kraja marta imao evidentiranih 940 korisnika, a koji su imali pravo na pomoć pri kupovini ogreva, liječenju i kupovini lijekova, školovanju djece…

“Sredstva u tom dijelu nisu odobrena i očekujem da budu. Gradonačelnik  i Odjeljenje za finansije treba da ispoštuju odluku Skupštine grada kojom je definisano 440. 000 KM u tom dijelu. Ako ne budu doznačena sredstva, ugrožena je isplata jednokratne novčane pomoći za najugroženije”, rekla je juče Vera Sladojević, direktorka Centra za socijalni rad.

Ona dodaje se to nikada do sada nije desilo, te da su na kraju krajeva ta sredstva planirana. Centar za socijalni rad je za kategoriju najugroženijih građana za mart dobio 10.000 KM, a uplata za drugi kvartal iz koje bi trebalo da bude finansirana ova vrsta pomoći od 1. aprila do 30. juna još nije uplaćena.

Iz Gradske uprave juče nismo dobili odgovor zašto je to tako i kada će sredstva biti uplaćena, a na mobilni telefon nam se nije javljao ni Slobodan Gavranović, gradonačelnik. Milenko Jaćimović, odbornik Ujedinjene Srpske, rekao je juče da između dvije članice  vladajuće većine u gradskoj skupštini,  SNSD-a  i DNS-a, nisu dobri odnosi,  a da se, kako kaže, “jedna struja unutar te koalicije boji da će se pozicija direktorke Centra za socijalni rad (DNS) iskoristiti dodjelom jednokratnih pomoći  i time  dobiti neke benefite”.

“Jednokratnu novčnu pomoć zaista dobijaju najugroženije kategorije  stanovništva ovog grada, ljudi kojima je to jedini  spas da kupe hranu.  Apelujemo da se iznađe rješenje da se ponovo finansiraju izdvajanja za jednokratnu pomoć socijalnim  kategorijama i da u ovom domenu socijalne zaštite ne smije biti politike”, naveo je Jaćimović.

Boran Bosančić, šef Kluba odbornika DNS-a, rekao je da mu nije jasno koji su razlozi zašto jednokratna novčana pomoć nije isplaćena.

“Naše mišljenje je da socijalne kategorije ne bi trebalo da trpe, ne bi smjele da trpe bez obzira na težinu  finansijske situacije”, kaže Bosančić.

Ističe da će oni iz DNS-a do sljedeće  sjednice Skupštine grada porazgovarati  sa gradonačelnikom  da bi se iznašlo  rešenje.

“Rukovodstvo Centra za socijalni rad ima punu podršku Kluba  DNS-a i  zajedno sa gradonačelnikom naći ćemo rješenje”, naglasio je Bosančić.

Iz humanitarnih oragnizacija kažu da je ovo stramotan potez gradskih vlasti jer sirotinja nije u stanju da živi bez tih primanja.

(Nezavisne)