Vijesti 19.11.2018.

GRAD PLANIRA NOVO ZADUŽENJE Kredit od tri miliona za peglanje budžeta

ČITANJE: 3 minute

Uz budžet za iduću godinu Grad planira da uključi i kredit do tri miliona KM kojim planiraju zakrpiti eventualne budžetske rupe.

Taj novac bi se trebao naći na raspolaganju Gradu za slučaj da punjenje budžeta u 2019. godini ne bude išlo kako je planirano i da Grad ne dođe u situaciju da ne može da plaća svoje obaveze. Na taj način bi se izbjegle moguće blokade. Odluku o ovom kratkorčnom zaduženju razmatraće odbornici Skupštine grada na zasjedanju 22.novembra.

Načelnik Odjeljenja za finansije Božana Šljivar je rekla da se radi o revolving kreditu u slučaju da iduće godine dođe do kratkoročne  neusklađenosti prihoda i rashoda.

– Pitanje je da li ćemo to uopšte iskoristiti. Radi se o rezervnom kreditu i ne moramo povući sva tri miliona KM već samo onaj dio koji nam bude trebao. Odluka ide uz Nacrt budžeta za iduću godinu i ako dobijemo podršku gradskog parlamenta za taj plan ćemo tražiti saglasnost ministarstva finasija RS. Ako dobijemo njihovu saglasnost ta suma će biti uključena u konačni prijedlog budžeta za 2019. godinu – rekla je Šljivar.

Navela je da već duži niz godina postoji praksa korištenja takvih kredita.

– To je nešto što je naslijeđeno iz prethodnog perioda. Stalno se u budžetu grada vrti kratkoročni kredit sa tom namjenom. Ne iskoristimo ga uvijek u cjelosti, nekad povučemo više nekad manje. Uglavnom to nam služi za peglanje budžeta – kazala je Šljivar.

Napomenula je da je grad i za 2018. godinu ima odluku sa sličnim iznosom.

– Ta sredstva još nismo povukli i pitanje je da li ćemo to uraditi. Obavili smo svu proceduru kod banaka ali pitanje je da li ćemo taj novac i u kom obimu iskoristiti. Procijenićemo i vidjeti kakva će biti situacija u budžetu grada do kraja godine – rekla je Šljivar.

U obrazloženju odluke je navedeno da su redovni prihodi Grada u 2017. godini iznosili 115,8 miliona KM u skladu sa kojim kratkoročni dug Grada u 2018. i 2019. godini može iznositi do 5,7 miliona KM ili pet odsto.

– Procijenjena visina kratkoročnog duga Grada na dan 6. novembar iznosi 5,6 miliona KM odnosno 4,90 odsto ostvarenih redovnih prihoda iz 2017. godine – navedeno je u toj odluci.

Pored odluke o kratkoročnom zaduženju na istom zasjedanju odbornici će razmatrati i Nacrt budžeta za iduću godinu koji je planiran u gotovo identičnom okviru kao i ovogodišnji budžet bez rebalansa i iznosi 131 miliona KM.

Rebalans

Predviđen je i još jedan rebalans ovogodišnjeg budžeta grada kojim će budžetski okvir biti povećan za 2,7 miliona KM i iznosiće 148,9 miliona KM. Tokom ove godine je došlo do povećanja prihoda na pojedinim stavkama, uključujući i transfere sa nivoa Republike koji se odnose na kapitalne investicije, za gradnju puta u Šargovcu, vodovode u Karanovcu, Jagarama i Česmi, tu je i nova kružna raskrsnica u ulici Isaije Mitrovića, te vodovod Pezića polje.

Bilo je promjena i na stavci poreza na lična primanja, jer su tokom ljeta promijenjeni zakoni, i tu Grad bilježi manji prihod od 1,4 miliona KM.

(Srpskainfo)