Vijesti 05.05.2017.

Grad podržao međunarodni ekološki projekat

ČITANJE: 1 minuta

Grad Banja Luka je podržao međunarodni ekološki projekat pod nazivom “Parlament riba”, koji će biti održan u našem gradu od 22. do 27. maja ove godine.

Na sastanku, održanom juče u Gradskoj upravi između predstavnika Grad i nosilaca projekta “Paralment riba” iz Savezne Republike Njemačke, precizirane su faze realizacije projekta čiji je cilj podizanje svijesti stanovništva o zaštiti životne sredine.

-To je ekološki projekat nastao po ideji gospođe Regule Štajner–Tomić i ispričan na jedan pozorišni način, čiji je cilj podizanje svijesti stanovništva o zaštiti životne sredine naročito voda, rijeka, jezera, mora – rečeno je na jučerašnjem sastanku, tokom kojeg su gosti izrazili zadovoljstvo čistoćom i urednošću grada na Vrbasu.

U realizaciji projekta iz našeg grada učestvuju učenici osnovnih  škola: „Zmaj Jova Jovanović“, „Jovan Cvijić“ i „Sveti Sava“, zatim Narodno pozorište Republike Srpske i preduzeća „Vodovod“ i „Čistoća“, čiji su predstavnici takođe bili na jučerašnjem sastanku.

Uz radionice, na kojima će djeci biti ukazano na važnost očuvanja zdrave životne sredine, biće upriličena izložba dječijih radova nastalih tokom trajanja projekta, te pozorišna predstava.

Projekat „Parlament riba“ održava se treću godinu za redom u gradovima jedne od država regiona. Nakon Kotora i Smedereva, ove godine je izabrana Banja Luka.

Realizuje se pod pokroviteljstvom DBU (Nemačka federalna ekološka fondacija), a u saradnji sa “Kurth teather”(pozorišna trupa iz Berlina) i EUCC-D (Obalska unija Nemačke).