Vijesti 24.01.2018.

Grad podržava projekte proizvodnje organske hrane

ČITANJE: 2 minute

Grad Banjaluka je zainteresovan da pomogne projekte razvoja i unapređenja rada proizvođača organske hrane, rekao je predsjednik Skupštine grada Zoran Talić.

Talić je tokom današnje posjete Udruženju građana “Zdrava logika” naglasio da je ovo udruženje, čiji je osnovni cilj razvijanje kvaliteta proizvodnje
organskih/ekoloških proizvođača, pozitivan primjer i da je od njegovih članova želio da čuje kako bi grad mogao da pomogne njihov rad.

“Banjaluka ima ogroman potencijal za ovaj vid proizvodnje, a očigledno nije dovoljno razrađen iako grad izdvaja dosta sredstava u pogledu podsticaja za poljoprivredu”, rekao je Talić i dodao da se i sam zalaže za koncept kojim bi bila napravljena veza proizvođača i krajnjeg potrošača.

Talić smatra da je potrebno privući strana sredstva, povezati organske proizvođače, obezbjediti im plasman, što bi doprinijelo da se mnogi mladi opredijele za ovaj vid proizovdenje i ostanu u Srpskoj.

On je istakao da je koncept kojim radi “Zdrava logika” dosta dobar, jer sprovode i edukaciju organskih proizvođača i omogućavaju plasman njihovih prozivoda za partnerske prodavnice sa kojima sarađuju.

Talić je rekao da je “Zdrava logika” nedavno završila pripremu za kraudfanding kampanju UNDP-a i objasnio da je riječ o alternativnom načinu osiguranja kapitala, odnosno, eksternom modelu finansiranja i potraživanja sredstava koji dolaze iz različitih organizacija i stranih fondova.

Osnivač “Zdrave logike” Maja Miljević je rekla da ovo udruženje promoviše organske domaće proizvođače voća i povrća i omogućava plasman njihovih prozivoda putem partnerskih prodajnih mjesta.

“U cijeloj BiH imamo kooperantsku mrežu, čiji je veliki dio u Hercegovini. U Banjaluci imamo četiri prodajna mjesta i jedan restoran koji nudi našu hranu i informaciju o svim proizvođačima”, navela je Miljevićeva.

Ona je istakla da novi koncept predstavljaju “pametne police” – platforma koja ima profile svih proizvođača sa informacijama i kompletnom ponudom.

Miljevićeva ističe da će kupcima u prodavnicama biti dostupni tableti putem kojih će dobiti sve informacije o proizvodu, te da će putem “kju ar koda” na određenim proizvodima moći očitati podatke o proizvođaču, proizvodu, sadnicama, sjemenima.

Ona kaže da je u tri godine, koliko “Zdrava logika” djeluje, primjetna velika promjena svijesti građana i da je ogromna potražnja za zdravom, organskom hranom.

“Cilj nam je edukovanje samih kupaca, kako bi znali šta konzumiraju”, rekla je Miljevićeva, koja je Banjaluku nazvala “zelenim gradom”, budući da građani svjesno prihvataju novine.

(Srna)

Oznake: Zoran Talić