Vijesti 14.06.2021.

Grad pokrenuo nabavku za izgradnju prvog dajak pristaništa

ČITANJE: 1 minuta

Na plaži Abacija uskoro će početi izgradnja prvog dajak pristaništa, nakon što je pokrenuta javna nabavka za izbor izvođača ovog posla, procijenjene vrijednosti oko 180.000 KM.

U cilju očuvanja i njegovanja tradicionalnog banjalučkog sporta – vožnje dajak čamca, Grad Banja Luka pokrenuo je ovaj projekat kojim bi se još više promovisali dajak kao simbol grada i rijeke Vrbas.

Uz bolje uslove za treniranje ovoj grupi banjalučkih sportista, gradnjom dajak pristaništa biće omogućeno i većem broju sugrađana i turista da osjete i upoznaju ljepote ovog sporta i Vrbasa.

Prema podacima Odjeljenja za komunalne poslove, na Abaciji je planirana izgradnja novog zida sa stepeništem koje ide iz vode, te kompletno uređenje plaže, odnosno totalna rekonstrukcija prostora na kojem će se dobiti jedan veliki plato s kojim će kompletno područje dobiti novi izgled.

Podsjećamo da je nedavno i Dajak klub Banja Luka uputio inicijativu Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske za uvrštavanje dajak čamca na UNESKO-vu listu zaštićenog nematerijalnog kulturnog blaga.

(E.M)

Oznake: dajak