Vijesti 11.04.2017.

Grad pooštrava nadzor: Odzvonilo jeftinom asfaltu i pucanju puteva u Banjaluci

ČITANJE: 3 minute

Kako se više ne bi ponovio slučaj puta u Priječanima, koji je za nekoliko mjeseci popravljan čak devet puta, Grad će rigoroznije kontrolisati izvođače radova.

Odjeljenje za sobraćaj i puteve priprema pravilnik o praćenju realizacije ugovora sa firmama koje su prošle na tenderu, kako bi se ubuduće što kvalitetnije obavljali poslovi održavanja i izgradnje ulica.

– Znamo svi da je dio sredstava koji je dodijeljen odjeljenju nedovoljan i moramo osigurati da se taj novac potroši na kvalitetan i domaćinski način. Zato je ova procedura važna, da njom definišemo broj članova nadzornog organa i predvidimo svakodnevnu ovjeru građevinskog dnevnika od strane nadzornih organa i izvođača. Ali, uspostavićemo  veću kontrolu i nad samim nadzornim organima – najavio je v.d. načelnika Odeljenja Slaviša Sandić, dodajući da će novi pravilnik biti završen već do kraja ove sedmice.

slavisa sandic

Podsjetimo, u brojnim mjesnim zajednicama prethodnih godina su se žalili da ulice brzo propadaju, jer izvođači „ne prave podlogu, već samo navuku asfalt na stari put“. Neslavan primjer je i nova saobraćajnica u Priječanima, koja prošle godine nije izdržala ni prve jesenje kiše. Angažovana firma je nekoliko puta „krpila rupe“, ali su i stručnjaci tada tvrdili da je problem bila nekvalitetna podloga.

Načelnik Sandić je rekao da ovo nije jedini primjer loše asfaltirane saobraćajnice, već da ih ima još u gradu.

rupe u asfaltu

On se zato nada da će novim pravilnikom uspjeti da „iskontrolišu sve radove na terenu“, kako bi ono što je u nadležnosti Grada bilo što kvalitetnije urađeno“.

Pored pravilnika o monitoringu izvođenja radova, ovo odjeljenje uradilo još dvije interne procedure, koje bi, očekuje Sandić, trebalo da doprinesu transparentnijem i boljem radu.

U preduzeću „Kozara putevi“ ističu da su loši primjeri, na žalost poljuljali ugled i svih ostalih firmi koji se bave ovim poslom. Naglašavaju da nemaju ništa protiv ovakve odluke Grada, jer će „veća kontrola sigurno podići i kvalitet usluge“.

– Na ovaj način izdvojiće se ozbiljne firme, a eliminisati one koje ne poštuju pravila struke- naglasio je tehnički direktor Dejan Gaković. Dodaje da to preduzeće trenutno nije angažovano u Banjaluci, ali su se prijavili na sve ovogodišnje tendere.

Za redovno i investiciono održavanje gradskih saobraćajnica i lokalnih i nekategorisanih puteva ove godine izdvojeno je tri miliona maraka u budžetu, a javni poziv za izbor izvođača završen je prošlog petka.

Zakon problematičan

– Željeli smo da kroz javnu nabavku povećamo i garantni rok od dve godine za radove, ali ne možemo, jer je tako definisano zakonom. Inače, sam zakon o javnim nabavkama stvara dosta problema. Najpovoljniju ponudu definiše cijena, iako lično smatram da to ne bi trebao biti jedini kriterijum. Ponekad to što je najjeftinije izađe najskuplje- poručio je Slaviša Sandić.

(EuroBlic)