Vijesti 05.10.2019.

GRAD PREGOVARA SA “ČISTOĆOM” OKO TARIFA Besplatni odvoz kabastog otpada samo na proljeće

ČITANJE: 3 minute

Jesenja akcija čišćenja Banjaluke, po svemu sudeći, ove godine neće biti održana, pa građani će odvoz krupnog otpada iz domaćinstva morati sami da plaćaju.

Tradicionalna akcija koja se organizuje u oktobru već nekoliko godina, izgubila je smisao, kažu nadležni, jer je i pored toga broj divljih deponija po gradu sve veći.

Umjesto da čekaju proljećnu i jesenju akciju kako bi se besplatno riješili dotrajalog namještaja i drugog kabastog otpada iz domaćinstva, nesavjesni građani svakodnevno razbacuju smeće.

Divlje deponije pune starih dušeka, ormara, automobilskih guma i građevinskog šuta mogu se nažalost vidjeti u blizini škola, igrališta, pa čak i samog centra grada, a ovaj problem najviše se prijavljuje i putem aplikacije “Građanska patrola”.

Prema posljednjim prijavama, nepropisno odložen otpad građani su uočili u ulicama Braće Podgornika, Dragana Bubića, Ivana Gorana Kovačića i Maksima Gorkog.

S obzirom na to da se odvoz kabastog otpada dodatno plaća, većina građana ipak se odlučuje da, u sitnim noćnim satima, ovo smeće samo izbace na livadu ili ostave pored kontejnera. Sva do sada upozorenja, ali ni kazne nisu imale efekta.

Mnogi se u ovom slučaju vode mišlju da im je jefitnije čak platiti kaznu ako ih komunalci uhvate, nego zvati “Čistoću” i platiti im ovu uslugu.

Ovih dana aktuleno je i čišćenje velikih količina lišća i orezanih grana iz privatnih dvorišta.

– Kesu lišća sam ostavila ispred ograde, zajedno sa drugim smećem ali je radnici “Čistoće” nisu odvezli. Kada sam istu kesu odnijela do prvog kontejnera sve je uredno pokupljeno, ne mogu stvarno dodatno plaćati uslugu zbog malo lišća, naročito jer je odvoz smeća skoro poskupio – priča nam jedna stanarka sa Petrićevca.

Iz “Čistoće” su nedavno rekli da po nalogu Grada svakodnevno uklanjaju razbacan otpad, te da su na terenu redovno četiri vozila koja odvoze takvo smeće.

Zbog silnih naloga koji se izdaju ovoj komunalnoj firmi, a što se onda plaća iz gradskog budžeta, predstavnici Gradske uprave dogovaraju sa “Čistoćom” da u ponudu uvedu nove tarife i manja vozila za odvoz kabastog otpada iz domaćinstava.

– Jesenju akciju pravimo prvenstveno zbog stanovništva, a na kraju se ispostavi da to iskoriste razne privatne firme koje se tako riješe svog otpada. U “Čistoći” imaju samo jednu ponudu za kabasti otpad, veliki kontejner i razumijemo da se građanima možda ne isplati da zbog jednog komada namještaja plate toliku uslugu. Dogovoreno je da uvedu manja vozila za manju količinu otpada po nižoj cijeni- rekao je načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar koji je juče imao sastanak sa predstavnicima “Čistoće”. Kako kaže, ovo je prvi inicijalni razgovor, te će u narednom vremenu biti precizirani detalji i cijene.

Bilčar je naglasio da će proljećna akcija čišćenja po  svim mjesnim zajednicama biti redovno održana. Ove godine, u takvoj akciji odvezeno je oko 600 tona otpada što je dosta više nego lane.

Podsetimo, u 2018. godini za javnu higijenu, čišćenje i odvoz svih vrsta otpada na području grada utrošeno je 2,03 miliona KM a na seoskom području skoro 850.000 KM.

Odvoz otpada              Cijena sa PDV-om

Autopodizačem                          146,25 KM

Specijalkom                                122,85 KM

Grajferom                                   169,65 KM

Kiperom ručni utovar               187,20 KM

Traktorom                                  134,55 KM

(Srpskainfo)