Vijesti 03.06.2021.

Grad prošle godine uputio inicijativu za gradnju škole u Adi

ČITANJE: 2 minute

Grad Banja Luka je 06. marta 2020. godine uputio Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske inicijativu za osnivanje i izgradnju područnog odjeljenja OŠ “Vuk Stefanović Karadžić“ na području Ade, u kojoj je analizirana trenutna situacija i činjenice koje su od značaja za pokretanje ove inicijative.

– Postoji inicijativa, predao ju je moj prethodnik u martu prošle godine i ministarka Natalija Trivić je lično odgovorila na nju – potvrdio je gradonačelnik Draško Stanivuković na današnjoj konferenciji za novinare.

On je pozvao ministarku Trivić da zajedničkim dogovorom utiču na to se škola što prije počne graditi jer je to za našu djecu.

Između ostalog, u inicijativi Grada su navedni opravdani razlozi za gradnju škole, među kojima i taj da se u bliskoj budućnosti očekuje ekspanzija gradnje stambenih objekata upravo u dijelu koji obuhvata upisno područje nove škole Ada što će bitno uticati na broj djece koja bi pripadala novoj školi.

Analizama koje su tada izvršene došlo se do podataka da bi se iz škola upisnog područja buduće škole u Adi („Vuk Stefanović Karadžić“, „Branko Radičević“ i „Stanko Rakita“) preuzelo ukupno 213 učenika od prvog do četvrtog razreda koji su u školskoj 2019/2020. godini pohađali jednu od tih škola. Posebno, ovo bi bilo značajno za rasterećenje veoma opterećene Osnovne škole „Branko Radičević“. Navedeno je da je tom broju potrebno dodati i broj djece koja imaju prijavljeno prebivalište u ulicama koje bi pripadale upisnom području nove škole a koja bi se u godini početka rada škole upisala u prvi razred.

U inicijativi je navedeno da je Grad mišljenja da škola u Adi, kao područno odjeljenje OŠ “Vuk Stefanović Karadžić“, treba da se gradi kao petorazredna škola uz ostavljenu mogućnost proširenja.

Na ovu inicijativu, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske odgovorilo je 06. aprila 2020. godine, navodeći da zbog trenutne situacije izazvane virusom korona nisu u mogućnosti da razmatraju incijativu Grada.

-Stoga predlažemo da se aktivnosti u vezi sa ovom inicijativom odgode do smirivanja epidemiološke situacije. Nakon što se epidemiološka situacija stabilizuje, inicijativu ćemo razmatrati i dogovarati dalje aktivnosti u vezi sa istom – navedeno je u tadašnjem odgovoru iz ministarstva.

Ovo dokazuje da postoji inicijativa Grada u vezi sa gradnjom škole u Adi, dok Grad ima u planu da dopuni inicijativu, jer postoji ideja da se gradi devetogodišnja škola.

Naime, Grad ove godine planira da pokrene izgradnju škole u Adi, za koju će Srbija donirati 2,2 miliona evra.

Podsjećamo, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić juče je izjavila da ovo ministarstvo nije nikada dobilo inicijativu za osnivanje i izgradnju škole u Adi, te dodala da je zakon definisao da se inicijativa mora predati do decembra prethodne godine za narednu školsku godinu.

(E.M)