Vijesti 08.10.2021.

GRAD SE AKTIVNO UKLJUČIO: U nedjelju, 10. oktobra, velika porodična šetnja

ČITANJE: 3 minute

Ulicama Banje Luke u nedjelju, 10. oktobra, prodefilovaće nekoliko stotina mališana sa svojim roditeljima u okviru „Velike porodične šetnje“. Sve ovo dio je tradicionalne manifestacije „Nedjelja djeteta“, koja je ove godine izuzetno bogata i raznovrsna.

Ove godine, Grad Banja Luka se aktivno uključio u obilježavanje ove značajne nedjelje, ističe Milada Šukalo, savjetnik gradonačelnika za društvene djelatnosti.

– Mi ćemo u nedjelju, simbolično u 5 do 12 časova, ispred Narodnog pozorišta Republike Srpske, krenuti sa jednom, velikom, porodičnom šetnjom, gdje želimo da ukažemo na značaj porodice, kao osnovne ćelije društva, te da se vratimo nekim lijepim, pozitivnim i značajnim vrijednostima za naše društvo, ali i da podržimo Udruženje „4 plus“, koje zaista njeguje porodice i organizuje podršku za one porodice koje imaju četvoro ili više djece – kazala je Šukalo i ovom prilikom, pozvala sve porodice da se pridruže i učestvuju u ovoj prvoj šetnji.

Velika porodična šetnja biće završena u Domu omladine. Upravo tu biće organizovano niz aktivnosti za najmlađe sugrađane.

– Mališanima će na raspolaganju biti mnoštvo raznovrsnog sadržaja – klovnovi, animatori, oslikavanje lica, koncert Hora „Vrapčići“. Želimo da proslavimo sve ono što suštinski treba da spominjemo svaki dan u godini, a ne samo kada se obilježava „Nedjelja djeteta“, a to su prava djeteta – dodala je Milada Šukalo.

Savjetnik gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku Mirna Savić Banjac navodi kako je šetnja samo mali dio opredjeljenosti Grada da se ozbiljno i na studiozan način bavi strategijom demografskog razvoja Banje Luke.

– U prijedlogu je i imenovanje Tima, koji će se baviti ključnim stvarima u vezi sa ovom problematikom, kako u Gradu Banjoj Luci, tako i šire. Radićemo na strateškim ciljevima kao što je prirodna revitalizacija stanovništva, zaustavljanje emigracija, a prije svega radno – sposobnog stanovništva, a zatim ravnomjerniji razmještaj stanovništva na području Grada – poručuje Mirna Savić Banjac.

Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece „4 plus“ navodi kako je ova šetnja organizovana sa ciljem da se porodici vrati mjesto koje joj pripada.

– Želimo da ukažemo društvu na to koliko treba da se posveti porodici i djeci. Mi već četrnaest godina zagovaramo pronatalitetnu politiku i koliko je porodica bitna – zaključuje Radovanovnić.

Termin 5 do 12 nije izabran slučajno. Cilj je jasan – da se ukaže da je vrijeme da se osvijestimo, te da su upravo porodica i djeca najbitnija karika cjelokupnog društva.

Velika porodična šetnja kretaće se od Narodnog pozorišta Republike Srpske kroz Gospodsku ulicu, u kojoj će sve vrijeme, na ozvučenju, svirati muzika prilagođena djeci. Povorka će se kretati sve do Doma omladine, gdje će biti upriličen raznovrstan program za najmlađe, a upravo na ovaj dan, koji se tiče djece i porodice, biće najavljeni ciljevi i planovi gradske administracije koji se odnose na porodilje i generalno na pronatalitetnu politiku.

(SB)