GRAD TRAŽI ODŠTETU: Omladincima zbog skupa “Pravde za Davida” tužba od 178.445 KM

Grad Banjaluka tužio je organizatore skupa “Pravda za Davida” koji je održan 30. gecembra 2018. godine, te u predloženoj presudi tražio 178.445 KM odštete zbog onemugućavanje proslave Nove godine.

Tuženi su omladinci Pavle Knažević, Bojana Gajanović i Anja Grubačić, koji su i podnijeli zahtjev za održavanje tadašnjeg skupa, za koje gradske vlasti tvrde da je uzrokovao milionsku štetu jer je organizovan neposredno pred proslavu Nove godine zbog čega su manifestacije otkazane.

Iz Gradske uprave su nam rekli da je tužba najavljena još prošle godine, te da su u njoj objašnjeni svi detalji.

– Tužbu smo mogli podnijeti samo protv onih koji su legitimisani kao organizatori, a ne protiv nekog drugog. Za sve navodeno postoje i pravni osnov za traženje štete – rečeno nam je u Gradskoj upravi.

Sa druge strane, tuženi organizatori razočarani su ovim potezom.

– Smatramo da mi, kao mlade osobe, imamo unutrašenje porive da se borimo za vrijednosti u koje vjerujemo i pravdu koja pripada svakom čovjeku. Zbog tog razloga smatramo da je potpuno normalno da se u ovim godinam odlučimo na korak da prijavimo neki javni skup, pogotovo ako je upitanju slučaj ubistva mladog čovjeka koji je živio u ovom gradu – poručili su organizatori.

Dodaju da su “svjedoci kako se mnoga gradska imovina troši i rasipa, a da se šteta nadoknađuje na ovaj način”.

Prvookrivljeni, i onaj koji je sovoj potpis stavio na zahtjev za okupljanje 30. decembra, Pavle Knežević kaže da su protest organizovali kao omladina Banjaluke, koja je htjela da podrži porodicu koja traži pravdu.

– Ovo sada što se dešava je očigledan primjer da u našem gradu ne smije biti niko ko ima suprotno mišljenje gradskoj vlasti – rekao je Pavle Knežević.

Dodaje da “u vremenu u kojem živimo ispod donje granice podnošljivosti i masovnog odlaska omladine gdje se mladi bore bukvalno da bi imali za hranu i završili fakultete namještaju se ogromne tužbe koje su potkripljene pretpostavkama”.

– Protest smo prijavili do 20 časova i sve je proteklo u miru, a za sva kasnija dešavanja niti postoje materijalni dolazi niti sam bio prisutan. Mi se pitamo kakvu nam poruku gradonačelnik šalje sa tim da omladina nema pravo glasa i čak skupo plaća tu cijenu – poručio je on.

Tužba nije iznenađenje

Tužba nije nikako izneneđenje, s obzirom da je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić najavio ranije da će Grad ući u sudske sporove protiv organizatora skupa Pravda za Davida, koji su 30. decembra spriječili da se održe novogodišnji koncerti jer je time pričinjena znatna materijalna šteta.

Podsećamo da su organizatori skupa tada dovođeni i u vezu sa narodnim poslanikom PDP, Draškom Stanivukoivćem, koji je ranije i rekao da je pomenuti Pavle njegov komšija i da će stajati iza njih, ali da su zahtjev za okupljanje odlučili da podnesu sami.

(Srpskainfo)

OD KOMUNISTE DO „KOMITE“: Posljednja godina vladavine Mila Đukanovića?

Kada jedan čovjek, Milo Đukanović, provede 30 godina krećući se u trouglu funkcija predsjednika i premijera Crne Gore, te lidera Demokratske partije socijalista, nema tu mnogo posla za politologe i sociologe. U aktuelnoj fazi, kada je višedecenijski gospodar „Montenegra“ suočen sa najozbiljnijim protestima od početka njegove vladavine, najpozvaniji da ocijene stanje u kojem se on

Servisne informacije za 23. februar

Servisne informacije za nedjelju, 23. februar 2020. godine: Policijska uprava: Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje za posljednja 24 časa u Gradu Banjaluka dogodila su se dva krivična djela. Javni red i mir je narušen dva puta, dogodile su se tri saobraćajne nezgode, bez povrijeđenih lica. Služba hitne pomoći U stanici hitne pomoći

SEZONA GRIPA U REPUBLICI SRPSKOJ: Povećava se broj zaraženih

Sve veći broj građana Srpske zaražen je gripom. U Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske još dva smrtna slučaja, čime je broj preminulih od posljedica gripa ove godine porastao na šest. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u sedmoj nedjelji ove godine domovi zdravlja u Srpskoj prijavili su 7.588 akutnih respiratornih infekcija, oboljenja slična gripu

“LAKTAŠI OPEN”: Preko 600 džudista na prvom danu takmičenja

Više od 600 najmlađih džudista nastupilo je prvog dana na 18. po redu međunarodnom turniru “Laktaši open”. Najbolji klubovi iz regiona, ali i šire i ove godine daju sve od sebe da se prikažu u najboljem svjetlu, a organizatori su prezadovoljni sjajnim odzivom. Generalni sekretar Džudo Saveza Republike Srpske Siniša Đukić smatra da bi ovogodišnje

Turističko-rekreativni kompleks na Manjači u funkciji od proljeća

Za banjalučke ljubitelje prirode stižu dobre vijesti. Turističko-rekreativni kompleks na Manjači od proljeća će biti uređen kao izletište. Planirana je izgradnja vikend-naselja, hotela, sportskih terena, a na tom dijelu nalaze se i dva jezera koja su posebni mamac za izletnike. “Mi planiramo različite terene poput odbojkaškog, košarkaškog, fudbalskog terena, planiramo da izgradimo bungalove gdje će

Nacrt plana parcelacije auto – puta Banjaluka -Prijedor stavljen na uvid

Sve je jasnije kuda će prolaziti auto-put Banjaluka – Prijedor, dužine od oko 42 kilometra, a vrijednost investicije je projektovana na 297 miliona evra. Nacrt plana parcelacije, stavljen je na uvid u prostorijama gradskih uprava u Banjaluci i Prijedoru, te u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske, do 5. marta. U jednoj od prijedorskih mjesnih zajednica,