Grad traži partnera za izgradnju toplane

Skupština grada usvojila je odluku kojom je Banjaluka i zvanično počela da traži strateškog partnera za izgradnju nove toplane na drvnu sječku, a javni poziv za podnošenje prijava za izbor investitora u ovom projektu biće otvoren od danas naredni 21 dan.

Nakon rasprave, koja je trajala gotovo tri časa, u srijedu uveče za ovu odluku glasao je 21 odbornik, dva su bila uzdržana, dok je šest bilo protiv.

U završnom izlaganju nakon rasprave o ovoj tački gradonačelnik Igor Radojičić je napomenuo da će buduća toplana biti novo privredno društvo čiji bi većinski vlasnik bio investitor sa 51 odsto udjela, a ostatka od 49 odsto grad.

– Ostale pojedinosti biće razrađene u ugovoru sa strateškim partnerom. Naredni 21 dan čekaćemo ponude i nadam se da će biti prijavljenih. Ako budemo morali birati između opcija da grad u ovaj projekat uloži deset miliona KM ili da isto toliko novca izdvoji iduće sezone za mazut odlučićemo se za prvu opciju, jer je to investicija, a ovo drugo ispari u vazduh – istakao je Radojičić.

Naglasio je da grad traži partnera, jer nema druge mogućnosti.

– Ako bismo sami odlučili da investiramo, morali bismo usmjeriti sav potencijal koji imamo u ovaj projekat. To bi značilo da u gradu ne bismo mogli izgraditi ništa drugo u narednih nekoliko godina – precizirao je Radojičić.

Tokom diskusije odbornici opozicije su imali dosta pitanja i primjedbi, od toga da li će biti dovoljno drvne sječke za rad nove toplane, a interesovalo ih je da li će to rješenje dovesti do poskupljenja drveta.

U nastavku Skupštine odbornici su jednoglasno prihvatili odluku o kandidaturi grada za “Evropsku prestonice kulture 2024”.

– Planirano je da u 2018. godini Skupština grada razmotri i usvoji strategiju razvoja kulture, koja je jedan od uslova za učešće Banjaluke u ovom projektu – rekli su u Odjeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

Naglasili su da bi svojom kandidaturom Banjaluka potvrdila epitet grada koji njeguje evropske vrijednosti.

Takođe, podršku Skupštine grada dobio je i prijedlog gradonačelnika da načelnici odjeljenja i dalje ostanu u statusu vršilaca dužnosti.

Osam banaka u igri

Igor Radojičić razgovarao je juče sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o mogućnosti učešća ove banke u realizaciji infrastrukturnih projekata u gradu.

– Ponude na međunarodnom tenderu za refinansiranje gradskog duga od 73 miliona KM bi trebalo da budu otvorene 31. marta. Do sada je tendersku dokumentaciju otkupilo osam komercijalnih banaka – kazao je Radojičić predstavljajući trenutne prioritete gradskih vlasti delegaciji EBRD-a.

Uslovi javnog poziva

Da je ostvario prihode u prethodnoj finansijskoj godini od najmanje 30 miliona KM

Bankarska garancija za ozbiljnost ponude od jedan odsto vrijednosti ponude, a ne manje od 300.000 KM

Da raspolaže kadrovskim kapacitetom i iskustvom ne manjim od tri godine sa biografijama kadrova

Referentna lista projekata koji su vezani za traženo u javnom pozivu

Biznis plan mora predvidjeti izgradnju toplane na drvnu bio-masu minimalne snage 49 megavata po sistemu “ključ u ruke”

Biznis plan treba da obuhvati razradu plana nabavke, transporta te skladištenja drvne sječke.

(glassrpske.com)

AKCIJA Policija sinoć alko-testovima “blokirala” grad

Proteklu noć banjalučka policija bukvalno je “pokrila” sve ključne pozicije na saobraćajnicama u gradu. Jedna od najrigoroznijih akcija, koja je za cilj imala kontrolu alkohola u krvi vozača, odigrala se sinoć i noćas.

MUP Pronađeno dijete iz Banjaluke samovoljno otišlo od kuće

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske utvrdili su da nema elemenata krivičnog djela u vezi sa 13-godišnjim djetetom iz Banjaluke koje je policija pronašla nakon što su roditelji prijavili njegov nestanak, rečeno je Srni u MUP-u.