Vijesti 27.11.2017.

Grad u trci za prestižnu titulu

ČITANJE: 1 minuta

Banjaluka bi se uskoro mogla okititi prestižnom titulom evropskog grada sporta jer su prije nekoliko dana gradske vlasti i zvanično podnijele aplikaciju za ovu titulu, koju dodjeljuje Evropska federacija metropola i gradova sporta, sa sjedištem u Briselu.

Načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac potvrdio je da je aplikacija podnesena, te da se nada da će biti i prihvaćena.

– Na ovaj korak odlučili smo se slijedeći primjere brojnih evropskih gradova koji su u prošlosti imali značajnu korist od ove titule. Slovački grad Košice je, kao evropski grad sporta 2016. godine, uspio da na osnovu toga privuče oko deset miliona evra novih investicija – kaže Banjac.

Prema njegovim riječima, ova kandidatura dolazi u trenutku usvajanja programa razvoja sporta, koji, prvi put, na centralno mjesto stavlja školski sport.

– Eventualno dobijanje titule evropskog grada sporta daće dodatni vjetar u leđa tim namjerama, pošto je popularizacija sporta jedna od osnovnih ideja vodilja ove titule – rekao je Banjac.

(Glas Srpske)