Vijesti 18.07.2016.

Grad uređuje vodovode umjesto izletišta

ČITANJE: 2 minute

Uređenje novih prostora za izletnike i rekreativce na Banj brdu, Šibovima i u Priječanima moraće sačekati bolja vremena jer je rebalansom budžeta grada stavka za ove namjene ukinuta.

Prvobitnim budžetom u ove projekte bilo je planirano ulaganje od 150.000 KM ali od toga se odustalo zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

Potvrdio je načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković i dodao da je novac od izletišta preusmjeren na izgradnju nove kanalizacione i vodovodne mreže.

Kazao je da je bilo planirano da izletnici na ovim lokacijama  dobiju nova mjesta za roštiljanje.

– Osim toga na Banj brdu je trebalo urediti staze za šetnju  na kojima bi bile postavljene klupe i kante za smeće. Slično se trebalo uraditi na Šibovima i u Priječanima na mjestu gdje već postoje staze koje su urađene u privatnoj inicijativi  ili puteljci koje koriste građani a koje smo htjeli u potpunosti da opremimo i uredimo. Kako nismo u mogućnosti da to realizujemo izvršićemo preusmjerenje sredstava  –  kazao je Novaković.

Predsjednik Savjeta mjesna zajednice Priječani Nebojša Tojagić je rekao da je staza i dalje u dobrom stanju i prohodna za rekreativce.

– Kompletno uređenje staze nije basnoslovna investicija i moglo se pronaći novca za njenu realizaciju u budžetu grada – kazao je Tojagić.

Izletničko-rekreativna staza u Priječanima duga je 15,5 kilometara i zvanično je otvorena za rekreativce u decembru 2015. godine.

Prema Tojagićvim riječima ideja za njeno uređenje je  nastala spontano.

– Gorska služba spasavanja je za vrijeme poplava 2014. godine  došla preko šume jer su Priječani bili odsječeni od ostatka grada. Nakon toga smo uvidjeli da postoji potencijal koji je neiskorišćen. Najvećim dijelom su je članovi GSS-a učinili prohodnom uz pomoć pojedinih mještana  – dodao je Tojagić.

Britanci o Banj brdu

Britanski “Telegraf” u tekstu “Magična draž BiH” govori o prirodnim ljepotama, a između ostalog, pominje i Banj brdo. Autor  navodi da je rekreativni centar nadomak Banjaluke jedna od turističkih lokacija koju bi trebalo obavezno posjetiti.

(Glas)