Vijesti 13.11.2017.

Grad zatvara zaduženja za “Ekotoplanu”

ČITANJE: 1 minuta

Na putu smo rješenja dugogodišnjeg najvećeg problema za mnoge građane, problema daljinskog grijanja, kazao je danas gradonačelnik Igor Radojičić nakon potpisivanje ugovora sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o finansijskoj podršci i verifikaciji projekta “Ekotoplane”.

Radojičić je istakao da će aranžman sa EBRDom omogućiti da grad u potpunosti zaokruži svoju investiciju od 16,5 miliona KM.

“Prema tom ugovoru, Banjaluka će svoj udio u novoj toplani otplaćivati narednih 15 godina pod povoljnim uslovima uz povoljniju kamatnu stopu. Ovim kreditom biće zatvorena ranija zaduženja koja je grad podizao kod komercijalnih banaka za svoj udio u budućoj toplani”, kazao je Radojičić.

Aranžman je, kako je istakao Radojičić, i nesumnjiva validacija samog projekta, jer je EBRD dugo vremena analizirao sistem daljinskog grijanja i pratio sve što je grad radio u vezi s tim.

Najavio je i nove projekte sa EBRDom, poput modernizacije javne rasvjete, vodosnabdijevanja, te izrade akcionih planova za “Zeleni i pametni grad”.

Ian Braun, šef kancelarije EBRDa u BiH,  kazao je da su jako ponosni što imaju priliku da potpisuju ovakav ugovor sa gradom Banjaluka.

“Ovo je za nas pionirski projekt koji kombinuje finansiranje i ekologiju i dokaz da se može imati komercijalno održivo daljinsko grijanje”, kaže on.

Istakao je da su u procesu izbora konsultanta koji će biti finansiran donacijom EBRDa, a koji će pripremiti akcioni plan “Zeleni grad”.

Ugovor o impementaciji projekta izgradnje “Ekotoplane” potpisali su Radojičić, Braun i menadžer projekta Borko Torbica.

“Ovo je ugovor o monitoringu, djelovanju i poslovanju ‘Ekotoplane’, ne samo u pravnom, tehničkom i finansijskom smislu, već i dijelu koji se odnosi na ekologiju, zaštitu životne sredine i zdravlje ljudi”, kazao je Torbica.

(Nezavisne)