Vijesti 21.03.2017.

Građane upoznavali sa značajem zdravih zuba

ČITANJE: 1 minuta

Povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja studenti stomatologije sa Medicinskog fakulteta upoznali su građane na Trgu Krajine o značaju zdravlja zuba koje je, po njihovim tvrdnjama, na niskom nivou kod stanovništva.

Budući stomatolozi pokušali su da skrenu pažnju građanima  na značaj redovnog pranja zuba i pravilne ishrane, razgovarajući sa njima i dijeleći promotivni materijal.

– Po našim iskustvima a i u razgovorima sa građanima, mogu reći da malo toga znaju o pravilnoj oralnoj higijeni. Zdravlje zuba je potcijenjeno i utiče na zdravlje cijelog organizma – objasnila je student četvrte godine stomatologije Jelena Boljanović.

Građani koje smo pitali kažu da o zdravlju zuba brinu koliko im to finansije i slobodno vrijeme dozvoljavaju.

– Vodim računa koliko mogu. Zubaru idem po potrebi, imam prilično zdrave zube. Perem zube samo ujutru i naveče, jer imam aktivnosti tokom dana – rekla je građanka Milijana Ninković.

Ima i onih koji su kasno shvatili značaj zdravlja zuba.

– Kada smo počeo gubiti zube, onda sam počeo i više voditi računa o oralnom zdravlju. Kupujem kvalitetne proizvode, pored paste za zube koristim i vodicu za ispiranje zuba. Sada više perem zube nego u mladosti, što je možda i malo kontradiktorno jer u mladosti nisam imao nikakvih problema sa zubima – kazao je penzioner Momo Vujanović.

(Glas Srpske)