Vijesti 18.12.2015.

Građani BiH jedu otpad iz evropskih klaonica

ČITANJE: 2 minute
klaonica
Na tržište Bosne i Hercegovine za deset mjeseci ove godine uvezeno je više od 21.000 tona mesa za preradu i gotovih klaoničkih proizvoda, koje se svrstava u treću klasu, a čija vrijednost premašuje 72 miliona KM.

Klaonički proizvodi u BiH uvezeni su iz zemalja regije, ali i iz Italije, Litvanije, Njemačke te Belgije, Španije, Kipra i mnogih drugih zemalja. Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić rekao je za Glas srpske da se meso za klaoničnu preradu svrstava u najlošije meso, odnosno treću klasu te da se klaonički proizvodi u EU ne daju čak ni kućnim ljubimcima. Maljčić je naveo da meso treće klase ugrožava i zdravlje ljudi. Prema njegovim riječima, u klaoničke proizvode se dodaju razni aditivi kako bi se sačuvao njihov izgled.

– Ljudi u BiH su prisiljeni da kupuju te jeftine proizvode zbog stalnog pada životnog standarda- naglasio je Maljčić.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac rekao je da se u BiH dnevno uveze od 15 do 20 kamiona mesa te dodao da potvrdu o kakvom se kvalitetu mesa radi potvrđuju i cijene kobasica i salama u raznim prodavaonicama koje se kupuju za dvije-tri marke.

Pored toga što se uvozom klaoničkog otpada narušava zdravlje građana, uništava se i domaća proizvodnja. Dok domaći proizvođači muku muče s prodajom mesa s domaćih farmi te se takvo meso najčešće izvozi izvan granica BiH, građani konzumiraju uvezeni otpad.

Prema službenim podacima, uvoz mesa i mesnih prerađevina u BiH je pet puta veći od izvoza, a samo u prvih osam mjeseci ove godine njegova vrijednost iznosila je čak 189,9 mil. KM, od čega smrznutog goveđeg i svinjskog mesa u vrijednosti oko 40 miliona KM. Najviše zamrznutog mesa uvozimo iz Njemačke, Poljske, Austrije i Holandije.

Korištenje i uvoz zamrznutog i mljevenog mesa, kao i niskokvalitetnih sirovina od mesa strogo su regulirani u zemljama EU. Nažalost, većini mesa koje se kod nas prodaje porijeklo je nepoznato, a to je posebno slučaj s mesnim prerađevinama.

I u STK BiH su u maju ove godine apelirali na potrebu za povećanim kontrolama uvoznog mesa, s obzirom na to da je u tom razdoblju došlo do povećanja uvoza rashlađenog mesa.

Prema podacima Spolnotrgovinske komore BiH, ove godine u BiH je uzvezeno 185 tona svinjske masnoće, čija vrijednost prelazi 600.000 maraka. Na klaoničke proizvode od goveda, svinja, ovaca, koza, konja, magaraca, mula i mazgi utrošeno je 5,77 miliona maraka, a ukupno je uvezeno 2.700 tona ovih proizvoda.

Uvezeno je i 10.568 tona mesa peradi i jestivih klaoničkih proizvoda od peradi, za šta je izdvojeno 19,5 miliona maraka. U STK su naveli da je na uvoz 5.410 tona kobasica i drugih proizvoda od mesa i klaoničkih proizvoda izdvojeno 30,97 miliona KM.

(NN)