Vijesti 17.09.2015.

Građani Borika žustro branili jedino igralište u ovom naselju

ČITANJE: 3 minute
javna rasprava
Skoro stotinu građana Borika večeras su na javnoj raspravi, koja je održana u Vijećnici Banskog dvora, još jednom dali do znanja nadležnima iz Gradske uprave, ali i predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, da ne podržavaju gradnju crkve na zelenoj površini i dječijem igralištu u svom naselju.

Na žučnoj raspravi koja je trajala duže od dva sata građani Borika su istakli da nemaju ništa protiv crkve, ali da lokacija na kojoj je planirana njena gradnja nije adekvatna i da će se boriti da do toga ne dođe.

Najavili su pisanje peticije i potvrdili da neće dopustiti da se “zabetonira” još jedna zelena površina u gradu, niti da se ponovi slučaj parka “Petar Kočić” ili “Picinog parka”.

Javna rasprava o nacrtu izmjene dijela regulacionog plana stambenog naselja Borik, okupila je do sada najveći broj građana koji su ikad učestvovali u ovakvom vidu konverzacije za nadležnima iz grada.

Jelena Brkić asistent na projektu “Iskoristi mogućnost kreiraj svoj prostor” ispred Centra za  životnu sredinu rekla je da  ovaj i slični planovi nisu u skladu sa funkcionalnim razvojem grada iz razloga što se direktno protive interesima i potrebama građana i poručila da bi nadležni trebalo da razmisle o tome i da ubuduće planove ne donose  u skladu sa željama investitora.

Magdalina Kasun, moderator fejsbuk grupe “Rođeni u Banjaluci” rekla je da je u internoj anketi koju je provela na ovoj stranici, čak 750 građana glasalo protiv ovog regulacionog plana.

– Očito je da većina građana nema ništa protiv izgradnje pravoslavnog vjerskog objekta, nego je suština da smo mi građani Borika protiv izgradnje bilo kakvog objekta na tom mjestu. To treba da bude bolji park, opremljenije igralište, da ima fontanu i da bude jedna zelena oaza. Ja se nadam da će ova javna rasprava odnosno ovaj dolazak ogromnog broja Banjalučana dati nekog rezultata, da ćemo ići na peticiju i da ćemo pobjediti- kaže Kasunova.

Javnoj raspravi su prisustvovali i sveštenici Srpske pravoslavne crkve. Protojerej Ratko Radujković kaže da bi svaka parohija trebalo da ima svoj hram i da su se upravo time vodili prilikom podnošenja zahtjeva Gradskoj upravi.

– U Boriku imamo šest hiljada vjernika koji su od nas tražili da izgradimo hram u njihovoj parohiji. Mi smo zatražili od Gradske uprave da nam se nađe lokacija kako bi udovoljili tom narodu, ali smo vidjeli da je ovo poprimilo druge razmjere. Mi poručujemo svima i molimo ih da imaju obzira, jer najbolji dokaz je hram Hrista Spasitelja na kojem se vidi kako mi možemo da uredimo prostor da se djeca još bolje igraju. Ne znamo šta će dalje biti, sve zavisi od grada- kaže Radujković.

Nacrtom plana predviđeno je da se na Bulevaru vojvode Živojina Mišića, na zelenoj površini kod škole “Branko Ćopić” – na dječijem igralištu, izgradi crkva.

(Banjaluka.net)