Vijesti 11.02.2016.

Građani Modriče uputili pismo Dodiku

ČITANJE: 5 minuta
MODRICA
Akcionari Rafinerije ulja “Modriča” i građani Modriče uputili su otvoreno pismo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku koje vam u nastavku prenosimo u cjelosti.

Otvoreno pismo Miloradu Dodiku,

Naputanji političkog uspinjanja, od poslanika BiH, biznismena u ratnom vihoru, do gromadne figure predsjednika, važna potpora Ti je bila Rafinerija ulja Modriča. Da bi se domogao vrha vlasti, slatkorječivo si nam obećavao evropske plate, budućnost i našoj djeci, prosperitet Modriči i Republici Srpskoj, ako se proda Rafinerija i još nekoliko strateških preduzeća. Centralni dio Tvoje predizborne patriotske agitacije svakako je bila „priča” o malim i srednjim preduzećima, kao budućnosti privrednog i svakog napretka.

Danas Ti se pripisuje uloga glavnog zagovornika grozne ideološke podvale građanima Republike Srpske – da nam ne trebaju velika preduzeća, kakva imaju i manji narodi, recimo, Slovenci, koji su takođe preživjeli tranziciju, ali sačuvali Gorenje, a vrijedni Nijemci imaju Mercedes, Japanci Tojotu itd. Scenarij je realizovan: Rafinerija prodana, pri čemu ugovori o novim vlasnicima imaju tretman državne tajne. Od toga je profitirala samo mala grupa pojedinaca u samoj Rafineriji, ali vjerovatno grupe izvan, neuporedivo više. Poljoprivredno dobro „Petar Mrkonjić” je dato pod koncesiju – Talijanu, a Modričani postali svjesni i te ekonomske štete, kada su uvidjeli da mladi agronomi, voćari, veterinari itd. Besciljno „bauljaju” u potrazi za poslom, koje je svojevremeno bilo stjecište tih kadrova.

U Modriči su danas i babe svjesne da smo kolonija drugih. Sva industrija je uništena, ne proizvodimo ni čačkalice. Pšenicu i Prolom vodu kupujemo iz Srbije a bijeli luk, iz daleke Kine. Upućeni kažu da su to rezultati Tvoje patriotske izborne „strategije” o malim i srednjim preduzećima, – kao „svijetloj budućnosti naroda” koju si upravo Ti servirao, a neupućeni narod prihvatio, ne pitajući prethodno umne ljude kako ćemo opstati u konkurentskoj borbi sa velikim narodima i krupnim kompanijama, suprotstavljajući se isključivo trgovinama i preduzećima patuljcima, statusa doo. Od uvoza, -i sam dobro znaš, rastu samo džepovi uvoznika.

Danas je Rafinerija ulja samo sjenka nekadašnje. Iako se u registru vodi kao AD, pretvorena je statusno u klasičan pogon, da apsurd bude veći –gigant podređen firmi (Optima Grupa), statusa doo. Svakim danom je bilansno siromašnija, sa kumulativnim gubicima od 55 mil. KM, gubi tržište, otpušta radnike itd. Čarobna formula, čijom primjenom se generiše takvo stanje je ugovorni odnoc između Rafinerije -„Izvršioca” i Optime – „Naručioca” (piramidalne firme). Po klauzuli o „izvršnoj preradi” sirovina, ugrađenoj u sporni ugovor, Optima ima status i dobavljača i kupca. Rafinerija naplaćuje samo uslugu prerade sirovine, u industriji konfekcije poznato kao „lohn” poslovi. Zato dividendama akcionara nema ni traga, jer se na taj način isisava i umjesto dobiti, knjiži se gubitak. Jednostavno, klasični recept koji koriste multinacionalne kompanije u kolonijama širom Afrike, Azije itd.

Apsurdi se, međutim, umnožavaju. Na svjetlost dana se pojavio i novi ugovor između Rafinerije i privatne strane firme, o uslužnoj ishrani zaposlenih. Poslije više decenija rada, ispostavilo se da kupus, pasulj i sl. zaposlenim ubuduće treba da pripremaju stranci, jer Srpkinje Milica, Petra i ostale – to ne umiju. Ciljana „meta” i ove „genijalne ideje” je značajan godišnji prihod, umjesto domicilnoj firmi, treba da se seli iz Republike Srpske.

Kaži nam, u kojoj evropskoj firmi „uslužnu” ishranu zaposlenih vrše stranci, a ne domicilna pravna i/ili fizička lica? Zaista, normalan čovjek da se raspameti?

U potrazi za objašnjenjem stanja u Rafineriji, obraćali smo se učenim ljudima i pitali ih šta znače pojmovi kao, npr., klauzula o uslužnoj preradi, transferne cijene i piramidalna firma. Vjerovao ili ne, niko neće, ne umije ili se boji da nam rastumači ove pojmove. O ovome, kao riba u vodi, ćuti i direktor Poreske Uprave RS, iako zna da se na ovaj način „isisava” obrtni kapital, i još važnije – prikriva porez na dobit, a naftna privreda svuda u svijetu donosi profite, a ne gubitke, kao u nesretnoj Republici Srpskoj.

Predsjedniče, helikopterom često ideš u Srbiju i svaki put prelijećeš i Rafineriju. Molimo Te, spusti se, samo 100 metara niže, u naš krug. Objasni nam šta se to kod nas dešava, ako već nemaš vremena da se družiš s nama. Ne ulazimo u nagađanja koliko se, kao prva ličnost, osjećaš odgovornim za svoje (ne)činjenje prema građanima Republike Srpske. Nama si, međutim, nesumnjivo dužan da objasniš do koje granice idu naša poniženja, jer si upravo Ti, a ne mi, prodao Rafineriju. Bilo bi, inače, ružno da nas sada izbjegavaš.

Stavljanjem potpisa na prodaju, imao si samo jedan cilj-količinu novca. Prodajući Rafineriju, zaboravio si, da prodaješ i njen, decenijama stican imidž, tržište BiH i (Balkana), i konačno–prodaješ „žive duše”-nas radnike i našu budućnost pod izgovorom da će nam svima biti bolje. Sada izjavljuješ da su Zakon o privatizaciji državnog kapitala iz 1998. godine nametnuli stranci i da Ti lično zbog kriminalne privatizacije ne snosiš odgovornost. Ako je to tako zašto ne promijeniš taj zakon i spasiš od propasti 30-ak preduzeća koja još uvijek do kraja nisu opljačkana. Ostvarujući kratkoročnu korist, – kažu upućeni, napravio si neizmjerivu, dugoročnu ekonomsku štetu, samo sa odloženim dejstvom, koju tek sada prepoznajemo.

U slučaju i Rafinerije i Poljoprivrednog dobra „Petar Mrkonjić”, da ne nabrajamo više, ljudi sa skromnim znanjem prepoznaju radnje opisane u Krivičnom zakonu.

Zato je ovo pismo javno. Pravila lijepog ponašanja nalažu da se na javno pismo, javno i odgovori. Gospodine predsjedniče, nadamo se da naše glavobolje, ni Tebi, ni Tvom okruženju, ne predstavljaju nepremostivu prepreku da ih otkloniš, jer zato u stručnom štabu vjerovatno i imaš 17 savjetnika.
Radi kako znaš, sopstvene greške otklanjaj, samo nas spašavaj.

Februar, 2016. godine

AKCIONARI RAFINERIJE ULJA „MODRIČA” i GRAĐANI MODRIČE.

NAPOMENA: Akcionari i građani pokrenuli su inicijativu predsjednicima klubova političkih stranaka u SO Modriča da skupština razmatra stanje u Rafineriji ulja Modriča.

Kao što Vam je poznato, u Opštini Modriča vlast ima SNSD, a pomenuta inicijativa je ignorisana.

(BN TV)