Vijesti 02.11.2015.

Nastavak “tihog rata”: Rekreativci istrajni u borbi za Banj brdo

ČITANJE: 2 minute
banj brdo
Inicijativa građana “Rekreativna zona Banj brdo” organizovala je drugu nedjelju zaredom okupljanje na izletište Banj brdo, a zahvaljujući nekim novim sadržajima i aktivnostima uspjeli su da okupe još veći broj građana nego prethodne nedjelje kada je taj broj iznosio 9.000.

Ove nedjeljnje šetnje prerastaju u pravu malu tradiciju, a građani Banjaluke nikad glasnije nisu iznosili svoje mišljenje o nekoj temi. Niko od njih, kako kažu, nije protiv rada hotela, ali protiv automobila – jesu.

– Nedjeljnja okupljanja protekle dvije sedmice samo su organizovaniji odgovori Gradskoj upravi da obrate pažnju koliko to ljudi posjećuje Banj brdo i šta oni misle o svemu tome. Pažnja gradskih vlasti bila je jako niska posljednjih 10 godina i oni uopšte nisu vidjeli kako i koliko se razvijala potreba građana za ovim izletištem i koliko ono znači građanima. Ova okupljanja samo su nastavak naših aktivnosti na Banj brdu, od čišćenja i uređenja staza, do kupovine novih klupa- kaže član inicijative, Tihomir Dakić.

On naglašava da će se nedjeljno okupljanje nastaviti i dalje i poziva sva sportska udruženja na području grada da im se pridruže u organizaciji nekih novih zanimljivih sadržaja.

– Ove nedjelje imali smo podršku Kajak kanu kluba “Vrbas” koji su promovisali kajakaški sport i organizovali takmičenje u “suvom kajaku”. Takvih sadržaja biće svake sljedeće nedjelje- dodaje Dakić.

Odbornik PDP-a Zoran Talić kaže da protivnici otvaranja Banj brda za saobraćaj nisu protiv izgradnje turističkih sadržaja na ovom lokalitetu,  ali jesu protiv puštanja saobraćaja.

– Zadnje dvije nedjelje građani su poslali jasnu poruku, a to je da je Banj brdo jedna tradicija, porodično okupljalište, oaza gdje uživaju i mladi i stari, porodice sa djecom, sportisti i rekreativci- kaže Talić.

On naglašava da će zatražiti da Banj brdo bude proglašeno za zonu od posebnog značaja za grad i na taj način zaštiti od devastacije.

Aleksandar Petković, odbornik SDS-a, ove nedeljne šetnje rekreativaca doživljava kao vrstu pozitivnog pritiska prema gradskim vlastima.

– Činjenica jeste  da je ovo jedina gradska zona u kojoj možete na miru i na čistom vazduhu da vježbate ili da se odmarate, a grad to očigledno ne razumije.  Iz tog razloga, nadam se da će naći kompromis i da će zabrana prolasku automobila i dalje ostati na snazi- smatra Petković.

(Banjaluka.net)

 

Oznake: Zoran Talić