Vijesti 04.02.2016.

Građani zbunjeni zbog različitih cijena karata

ČITANJE: 2 minute
karte
Od kako su 1. februara pojefinile cijene karata prevoza telefoni ATV ne prestaju da zvone. Građani  tvrde da i dalje kupuju kartu po istoj, staroj i većoj cijeni za 1.60. Šalju i fotografije kao dokaz. U najmanju ruku su zbunjeni , čuli su da su neke karte jeftinije ,a neke ne.

Pojefinile su karte na gradskim i prigradskim na 1.40, ali ne i na područnim linijama , kažu u Gradskoj upravi. Ko ide za Trn ili Glamočane moraće kao i do sada da izdvoji 1.60.

U Gradskoj upravi objašnjavaju da se pojeftinjenje odnosi na cijena karata u gradskom i prigradskom saobraćaju. Linije koje povezuju dvije lokalne zajednice na primjer Banjaluku i Glamočane su u nadležnosti Privredne komore. Tu je cijena karata ostala ista- 1.60.

U Privrednoj komori kažu da to da li će i cijena karata na područnim linijama pojeftiniti ne zavisi isključivo od njih, već i od prevoznika. Na područnim linijama, kažu važe druga pravila.

– Formiranje cijena je na tim linijama po principima tržišta , ne kao na ovim gradskim i prigradskim gdje je to komunalna djelatnost i na drugi način se određuje cijena . Ono što znam je da će se vrlo brzo zakazati sjednica Izvršnog odbora prevoznika u RS gdje ću tražiti da tema bude analiza karata na ostalim linijama- rekao je Goran Starčević, predsjednik Izvršnog odbora Udruženja saobraćaja i veza Privredne komore RS.

Snizili smo cijene koliko smo mogli, više nam se ne isplati, pravdaju se prevoznici. O korekciji cijena za sada ne razmišljaju.

– Za sada nemamo prostora za smanjenje i moram da kažem da mi nismo sami na tim linijama i trebalo bi dobiti saglasnost drugih firmi koje saobraćaju na tim linijama- ističe Dejan Mijić, generalni direktor “Autoprevoza”.

Ukoliko građani primjete da bilo ko naplaćuje veću cijenu karte na prigradskim i gradskim linijama, neka to prijave inspekciji ,savjetuju u Gradskoj upravi.

– Ukoliko neko od putnika uđe u autobus u gradski, prigradski, i naplati mu se karta koja je skuplja od ove utvrđene cjenovnikom , neka slobodno dođu, pozovu nas, telefonom, pošalju email našem odjeljenju za inspekcijske poslove- poziva  Slavko Davidović, šef Odsjeka za saobraćaj.

Svako ko naplaćuje karte po višoj cijeni biće sankcionisan i prijeti mu raskid ugovora sa gradom,  jer je to upozoravaju, ozbiljan prekršaj.

(Atv)