Vijesti 30.03.2016.

Građanska inicijativa za Borik: Pismo patrijarhu Irineju

ČITANJE: 4 minute
borik
Građanska inicijativa za Borik uputila je otvoreno pismo patrijarhu Irineju, jer drugačije kako kažu nisu uspjeli da dođu do njega.

Pismo prenosimo u cijelosti:

“Nakon dva bezuspješna pokušaja da stupimo u kontakt sa Njegovim preosveštenstvom vladikom banjalučkim gospodinom Jefremom, kako bismo pojasnili stavove i riješili nastale probleme uzrokovane zahtjevom Srpske pravoslavne crkvene opštine banjalučke za izgradnju crkve i pratećeg objekta u naselju Borik u Banjaluci, preostao nam je, nažalost, jedino ovaj način da se obratimo Srpskoj pravoslavnoj crkvi u nadi da ćete nas čuti i razumjeti.

Obraćamo Vam se zbog problema koji je nastao kada je Srpska pravoslavna crkvena opština banjalučka zahtjevom Gradskoj upravi Banjaluka tražila da se na javnoj zelenoj površini – istovremeno i dječijem igralištu i sankalištu – u gradskom naselju Borik sagradi crkva i prateći objekat od preko hiljadu kvadrata. Želimo naglasiti da je prema važećoj prostorno-planskoj dokumentaciji u naselju Borik već predviđena izgradnja dvije pravoslavne crkve.

Naselje Borik je sagrađeno sedamdesetih godina prošlog vijeka, u tradiciji socijalističke arhitekture i urbanizma, koje čine nizovi zgrada krute fizičke strukture sa sporadičnim javnim zelenim površinama. Na jednoj takvoj javnoj zelenoj površini nalazi se i naše dječije igralište.

Decenijama su se generacije djece na ovom igralištu bezbrižno igrale i sankale. Igralište je obnovljeno prije desetak godina, a danas je devastirano jer su ga gradske vlasti, utisak je, namjerno prepustile zubu vremena. Neposredno uz igralište je i omanja padina na koje djeca iz cijelog grada svake zime dolaze na sankanje.

Danas se na tom igralištu namjerava izgraditi jedna od tri nove crkve u naselju u kojem živi manje od 15 000 stanovnika. Danas se na tom igralištu namjerava izgraditi parohijski dom od preko hiljadu kvadrata.

Želimo da naglasimo da su vjernicima iz naselja Borik već na raspolaganju tri postojeće pravoslavne crkve, pri čemu je najmanje jedna crkva na udaljenosti manjoj od jednog kilometra za svaki dio naselja.

U nizu netransparentnih, nelogičnih i nehumanih odluka, Gradska uprava i Skupština grada izlaze u susret Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini banjalučkoj, donose odluku kojom se pristupa izmjeni dijela Regulacionog plana naselja Borik, kojom se planira izgradnja crkve i pratećeg objekta, na štetu svih stanovnika naselja i čitavog grada, a posebno djece.

U toku javne rasprave građani Borika su otvoreno izrazili nezadovoljstvo i ogorčenost ignorisanjem njihovih stavova, argumenata i potreba. Građani su bili neprijatno iznenađeni reakcijom predstavnika Eparhije banjalučke, koji se upustio u posve neprimjerenu prepirku sa građanima, te nakon toga ljutito napustio javnu raspravu.

Nakon javne rasprave grupa građana Borika je odlučila da formira Građansku inicijativu za Borik i da se svim zakonskim sredstvima borimo za očuvanje dječijeg igrališta i javne zelene površine. Organizovali smo potpisivanje peticije sa zahtjevom da Skupština Grada poništi svoju odluku sa ciljem da sporna lokacija i dalje ostane javna zelena površina i dječije igralište. Peticiju je u zakonskom roku od sedam dana potpisalo 5110 građana. Međutim, ni to nije bilo dovoljno da bi odbornici u Skupštini Grada promijenili svoju odluku. U raspravi u kojoj većina odbornika uopšte nije raspravljala o sadržaju građanske inicijative, odbacili su naš prijedlog i time izazvali odijum javnosti.

Uprkos očiglednom protivljenju javnosti, Srpska pravoslavna crkvena opština banjalučka ponovo podnosi zahtjev Gradskoj upravi za izgradnju crkve i parohijskog doma u istom naselju. Taj zahtjev, kao i prvi, ostao je sakriven od građana, jer ni Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki ni gradonačelnik ne žele da te zahtjeve objelodane.

Vaša svetosti, obraćamo Vam se jer smatramo da je važno da javnost sazna koje je argumente Srpska pravoslavna crkvena opština banjalučka navela u obrazloženju potrebe da se na dječjem igralištu izgradi crkva sa eparhijskim domom od preko hiljadu kvadrata. Građani imaju pravo da saznaju na koji način je potkrepljen zahtjev za izgradnju tri nove crkve u naselju Borik. Smatramo da sakrivanje dokumenata od javnosti budi sumnju u stvarne namjere predstavnika gradskih vlasti i Srpske pravoslavne crkve.

Vaša svetosti, obraćamo Vam se jer smatramo da je ćutanje njegovog preosveštenstva vladike banjalučkog Jefrema o ovom problemu neprimjereno i neodgovorno prema građanima i vjernicima. Smatramo da sveštenici moraju biti svjesni vremena i prostora u kojem služe svojim vjernicima, kao i potreba, ne samo svojih vjernika, već i svih građana.

Vaša svetosti, smatramo neprimjerenom praksu Njegovog preosveštenstva vladike banjalučkog da se redovno sastaje sa predstavnicima gradski vlasti i političkih partija, a da uporno ignoriše zahtjeve za sastanak sa predstavnicima Građanske inicijative za Borik.

Vaša svetosti, smatramo da u ovakvim okolnostima nije pristojno ćutati.”

(Banjaluka.net)