Vijesti 16.11.2015.

Građanska inicijativa za Borik predala peticiju sa više od 5.000 potpisa

ČITANJE: 2 minute
borik-crkva
Građanska inicijativa za Borik danas u 12 časova predala je Skupštini grada Banjaluka peticiju sa više od 5000 potpisa, kojom se traži donošenje odluke o stavljanju van snage prethodne odluka Skupštine grada Banjaluka o izradi izmjena dijela regulacionog plana stambenog naselja Borik.

Pomenutim izmjenama su na lokaciji javne zelene površine i dječjeg igrališta planirani objekti pravoslavnog hrama sa pratećim objektom od preko 1000 metara kvadratnih.

Peticija je, kako kažu iz pomenute inicijative, provedena u skladu sa odredbama Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, a trajala je od 7. do 13. novembra. Građani sa mjestom prebivališta na području grada Banjaluka su peticiju mogli potpisati na Trgu Krajine i ispred prodavnice mojMarket u Boriku, svakog dana u periodu od 10 do 20 časova.

– Uz ovjerene liste potpisa građana, Skupštini grada Banjaluka smo predali i dopis kojim tražimo da se ova tema stavi na prvu narednu sjednicu skupštine, koja će biti održana 24. novembra. Imajući u vidu da smo još 28. oktobra predali tekst građanske inicijative sa prijedlogom, obrazloženjem i informacijom da će se prikupljanje potpisa završiti 13. novembra, smatramo da ne postoje objektivni razlozi da se skupštinska rasprava o ovoj temi odlaže. U suprotnom, smatraćemo pokušajem manipulacije voljom građana ukoliko se o ovoj temi bude raspravljalo tek 29. decembra- kaže član inicijativnog odbora ove inicijative, Miodrag Dakić.

U cilju otklanjanja mogućih nejasnoća iz teksta građanske inicijative, GI za Borik je predala i zahtjeve za sastanke sa klubovima odbornika u Skupštini grada Banjaluka.

– Iako smo to do sada više puta naglasili, kod dijela javnosti se stvorio utisak da Građanska inicijativa za Borik želi da spriječi izgradnju pravoslavnog hrama za potrebe pravoslavnih vjernika u Boriku. Osnovni cilj Građanske inicijative za Borik je očuvanje dječjeg igrališta i javne zelene površine, bez obzira o kojim objektima se radilo. Sa druge strane, veliki broj građana nije upoznat sa činjenicom da su za područje Mjesne zajednice Borik predviđene lokacije za izgradnju dva pravoslavna vjerska objekta- ističe Dakić napominjući da u ovoj peticiji nisu mogli da učestvuju djeca i maloljetne osobe, a koje su i najvažniji korisnici površine koju GI za Borik ima namjeru da sačuva.

(Banjaluka.net)