Vijesti 17.12.2015.

Građanska inicijativa za Borik predala žalbu Vrhovnom sudu RS

ČITANJE: 2 minute
borik
Građanska inicijativa za Borik dostavila je žalbu Vrhovnom sudu Republike Srpske.

Žalba je pokrenuta zbog odluke Skupštine grada Banjaluka da odbaci prijedlog Građanske inicijative za Borik, kojim se traži da se javna zelena površina i dječje igralište sačuvaju od uništenja.

– Ovom žalbom tražimo da sud razmotri sve argumente GI za Borik o tome zašto Skupština grada Banjaluka kod donošenja odluke nije uzela u obzir međunarodne konvencije, te domaće zakone i planove koje bi trebala poštivati, te da nije vodila računa o potrebama građana stambenog naselja Borik, a posebno djece, roditelja i starijih osoba- navodi se u saopštenju GI za Borik.

Srpska pravoslavna crkva, kako kažu, još uvijek im nije odgovorila na molbu za sastanak, koju su  dostavili 2. decembra.

– Na sastanku bi građani konačno dobili informaciju o inicijativi SPC da na javnoj zelenoj površini izgradi crkvu sa pratećim objektom od preko 1000 m2. Nejasno je zašto se predstavnici SPC nisu oglasili na ovu temu još od javne rasprave 17. septembra i zašto odbijaju komunikaciju sa predstavnicima 5110 građana koji su potpisali peticiju. Ćutanje SPC tumačimo kao odsustvo volje i želje da javno iznese i obrazloži svoj stav o temi koja interesuje veliki broj građana Banjaluke- dodaje se u saopštenju.

U međuvremenu je, kako kažu,  stavove SPC u javnosti iznosio predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

– Predsjednik Skupštine je u javnosti iznio podatak da SPC traži od Gradske uprave da u Skupštinu grada ne upućuje prijedlog odluke o izmjeni regulacionog plana, sve dok analizom ne bude određena lokacija za izgradnju hrama i parohijskog doma u Boriku. Želimo da postavimo pitanje zašto predstavnik gradskih vlasti u javnosti predstavlja stavove SPC- pitaju iz GI za Borik.

Građanska inicijativa za Borik je Odjeljenju za prostorno uređenje predala zahtjev za pristup informacijama, kojim traže kopiju inicijative Srpske pravoslavne crkve da na javnoj zelenoj površini u Boriku izgradi crkvu sa pratećim objektom od preko 1000 m2.

– Iako je taj dokument bio osnova za odluku Skupštine grada Banjaluka da usvoji prijedlog za izmjenu dijela regulacionog plana stambenog naselja Borik, odbornici u Skupštini nisu imali taj dokument u materijalima za sjednicu. Smatramo da javnost treba znati na osnovu kojih informacija su gradonačelnik i predstavnici Odjeljenja za prostorno uređenje procijenili da je građanima Borika potrebnija crkva od javne zelene površine i dječjeg igrališta- navode u svom saopštenju.

(Banjaluka.net)