Vijesti 20.10.2015.

Građanska inicijativa za Sutjesku ponovo skinuta sa dnevnog reda Skupštine

ČITANJE: 2 minute
sutjeska
Na sjednici Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu pri Narodnoj skupštini Republike Srpske koja je održana juče diskutovano je o građanskoj inicijativi za Sutjesku, koja je nakon toga ponovo skinuta sa dnevnog reda Skupštine sa dva glasa za i četiri suzdržana glasa. Iz Centra za životnu sredinu poručuju da je ovo kočenje demokratskih procesa i onemogućavanje glasa javnosti da se čuje.

Građanskom inicijativom Narodnoj skupštini se predlaže usvajanje zаključkа dа izgrаdnjа mаlih hidroelektrаnа u Nаcionаlnom pаrku „Sutjeskа“ nije od jаvnog i opšteg interesа zа Republiku Srpsku.

Građanska inicijativa protiv hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska skinuta je sa dnevnog reda sedme sjednice Narodne skupštine nakon što nije dobila podršku Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu da ide u skupštinsku proceduru.

Nataša Crnković, Centar za životnu sredinu kaže da suzdržanost nije opcija kada se radi o  Nacionalnom parku Sutjeska.

– Od ovog Odbora i ovih poslanika, nažalost, ništa drugačije ni ovaj put nismo očekivali. Nacionalni park Sutjeska nije pitanje o kojem se može biti suzdržan, niti je 6.000 građana koji su svojim potpisom podržali inicijatvu  koju Narodna skupština i Vlada Republike Srpske smije ignorisati. Suzdržanost u ovom slučaju je jasno stajanje na stranu privatnog interesa ispred interesa javnosti- kaže Crnkovićeva.

Ona dodaje da poslanici vladajućih partija imaju uputstva kako da glasaju.

– Jasno je da Vlada vrši pritisak i da poslanici vladajućih partija imaju uputstva kako da glasaju. Sramotno je da zastupnici građana pri Narodnoj skupštini koji deklarativno podržavaju demokratske procese očigledno ne uvažavaju stav javnosti. Vlada jasno staje na stranu privatnih interesa i ignoriše argumente struke, te zahtjev lokalne zajednice i javnosti- dodala je Crnkovićeva.

– Nakon što je javnost dala svoj jasan stav o gradnji hidroelektrana u NP Sutjeska, te nakon dvije presude Okružnog suda u Banjaluci čime su oborene obje studije uticaja na životnu sredinu pomenutih hidroelektrana, usvajanje ovakve građanske inicijative od strane Narodne skupštine RS je moralo da bude logičan korak- zaključuju u Centru za životnu sredinu.

(Banjaluka.net)