Biznis 31.08.2018.

GRADE BENZINSKU PUMPU “Hifa-petrol” postala vlasnik 4.000 kvadrata zemljišta u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Sarajevska kompanija „Hifa-petrol“ postala je vlasnik 4.000 kvadratnih metara atraktivnog zemljišta u Banjaluci, na kojem trenutno gradi benzinsku pumpu.

Ova kompanija, koju mediji u Federaciji BiH predstavljaju kao vodeći distributer nafte i naftnih derivata u BiH, gradi benzinsku pumpu u neposrednoj blizini Poljoprivredne škole.

U javnosti se spkuliše da je to zapravo nekada bilo zemljište ove škole, odnosno u društvenoj svojini, ali u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove uvjeravaju drugačije.

– Uvidom u istorijat zemljišta, čiji je vlasnik „Hifa-petrol“ d.o.o Sarajevo, pomenuto zemljište je i u ranijem periodu bilo u vlasništvu privatnih lica. Poljoprivredna škola nikada nije imala pravo raspolaganja na tom zemljišu, niti je Grad Banjaluka ikada bio upisan kao vlasnik istog – kaže direktorka Uprave Bosiljka Predragović.

Naglašava da je ovo zemljište „Hifa-petrol“ kupila od privatnog lica.

– Uvidom u evidencije koje vodi Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove,  utvrđeno je da je „Hifa–petrol“ d.o.o Sarajevo vlasnik zemljišta površine 4.002 metra kvadratna u blizini Poljoprivredne škole u Banjaluci  – kaže Predragovićeva.

Iz Odjeljenja za prostorno uređenje Gradske uprave Banjaluka kažu da je investitoru “Hifa-petrol” d.o.o. Sarajevo 10. jula ove godine izdata građevinska dozvola za izgradnju benzinske stanice sa nadstrešnicom i pratećim poslovnim objektom.

– Navedena građevinska dozvola izdata je u skladu sa važećim regulacionim planom i uz ispunjenje svih uslova propisanih Zakonom o uređenju prostora i građenju i ostalih propsa koji regulišu ovu oblast – kažu u ovom Odjeljenju.

Kažu da je na zemljištu na kojem je planirana izgradnja kompleksa benzinske stanice, investitor upisan sa pravom svojine i posjeda sa 1/1 dijela, za šta je dostavio dokaz u postupku izdavanja građevinske dozvole.

– Utvrđivanje ranijeg vlasništva nije bio predmet ovog postupka, niti je u nadležnosti ovog organa – dodaju u Odjeljenju za prostorno uređenje.

Vlasnik “Hifa-petrol” d.o.o. Sarajevo je Hajrudin Ahmetlić.

Samo nekoliko stotina metara od ove lokacije, banjalučka kompanija „Ideal“ takođe gradi benzinsku pumpu.

To znači da će, izgradnjom ova dva objekta, na relaciji u Banjaluci od svega dva kilometra biti ukupno pet benzinskih pumpi.

(Srpskainfo)