Vijesti 08.02.2018.

Građani ne žele da učestvuju u borbi protiv sive ekonomije: Poslodavca prijavljuju tek kad dobiju otkaz

ČITANJE: 3 minute

Banjalučani nemaju naviku da traže fiskalne račune, niti da prijavljuju inspekciji one koji ih ne izdaju, ali se zato ne ustručavaju da prijave poslodavca koji im da otkaz, često i neosnovano.

„Ko ne dobije račun nije dužan da plati“, natpis je koji stoji na gotovo svim radnjama, a koji ignorišu kupci, radnici i poslodavci. Tek 11 Banjalučana prošle godine prijavilo je gradskoj inspekciji da nisu dobili fiskalni račun, što je oko osam odsto od ukupnih zabilježenih nepravilnosti.

Situacija nije ništa svjetlija ni na nivou Republike. Republička inspekcija rada je u 2017. godini izvršila ukupno 5.619 kontrola, od čega je samo 25 odsto vanrednih kontrola izvršeno na osnovu prijava.

Kažu da građani retko prijave stvari koje ih se ne tiču lično, te da se većina prijava odnosi na bivše poslodavce. Radnici najčešće prijave poslodavca kada ostanu bez posla ili iz nekog razloga prestanu raditi kod njega i kada više nemaju status radnika.

– Inicijative koje radnici upućuju inspekciji rada u većini slučajeva sadrže po nekoliko različitih primjedbi koje se uglavnom odnose na otkaz ugovora o radu, obračun i isplatu plata i naknada plata, godišnji odmor, neprijavljen rad, prava po osnovu bolovanja i slično – objasnila je portparol Inspektorata Dušanka Makivić.

Dok građani ne razmišljaju o porezu, svojim pravima, te izbjegavaju da to sve prijavljuju nadležnima, s druge stane se ne ustručavaju da prijave bivše poslodavce iz osvete ili bijesa, a neke od prijava znaju biti i neosnovane.

– Od ukupnog broja vanrednih kontrola izvršenih u prošloj godini u oblasti nadzora inspekcije rada oko 34 odsto slučajeva inspektori su utvrdili nepravilnosti, odnosno da je inicijativa za inspekcijsku kontrolu bila opravdana – dodaje Makivićeva.

Sudeći po svemu, građani Banjaluke, ali i cele Srpske svojih prava često se sete uglavnom kada žele da se svete poslodavcima nakon otkaza.

Tome svjedoči i činjenica da u Banjaluci prošle godine nije bilo nijedne prijave kada je u pitanju prekovremeni rad kafića i drugih ugostiteljskih objekata.

Građani sa kojima smo pričali kažu da neće da se miješaju i jedni drugima otežavaju ionako tešku situaciju. Neki navode da im nije bitno hoće li uzeti račun ili ne i dokle ko radi, te da na to uopšte ne obraćaju pažnju.

– Vjerujem da ti radnici jedva sastavljaju kraj sa krajem i nikada ne bi ovoj državi prijavio nekog ko samo pokušava da malo uštedi. Da nam je država kako treba, ne bi ni bilo sive ekonomije – komentariše jedan od Banjalučana.

Sudeći po izjavama građana i podacima inspekcije, građani i poslodavci odlučili su da zajedničkim snagama ne rade ništa kako bi suzbili sivu ekonomiju, ali samo dok se njima neko ne zamjeri.

Ekonomsiti kažu da je česta prakasa da građani i radnici ne obraćaju pažnju kada poslodavac ne izdaje fiskale račune ili radi prekovremeno, ali su ga nakog otkaza spremni prijaviti čak i zbog toga, iako su u tome učestvovali svi zajedno.

Moramo znati prava

Za građane je važno da se informišu o rokovima u kojima se mogu obratiti inspekciji rada, jer je Zakonom o radu propisano da se radnik može obratiti inspektoru rada zbog zaštite prava u roku od mesec dana od dana saznanja za povredu prava, a najdalje u roku od tri meseca od dana učinjene povrede.

– Nakon isteka tih rokova zaštitu svojih prava radnik može tražiti sudskim putem – poručuju iz Inspektorata.

(EuroBlic)