Vijesti 13.12.2017.

Građani pokrenuli inicijative: Spasavaju stare školske objekte od propadanja

ČITANJE: 2 minute

Napuštene školske objekte u seoskim mjesnim zajednicama, koji su godinama bili zatvoreni, pokretanjem raznih inicijativa građani spasavaju od daljeg propadanja i oživljavaju ih pretvaranjem u korisna mjesta.

Školski objekat područnog odjeljenja Osnovne škole “Petar Kočić” u Lokvarima u mjesnoj zajednici Manjača godinama je trunuo i propadao, a danas je djelimično renoviran i pretvoren u Planinarski dom “Manjača”.

Predrag Pajić, predsjednik Planinarskog društva “Manjača”, kazao je da je ovo društvo školski objekat na upravljenje dobilo na 15 godina od Uprave centralne škole “Petar Kočić” u Kolima.

Prema njegovim riječima, 55 članova tog društva sakupilo je sredstva, čime su zamijenjena ulazna vrata i dio prozorskih stakala.

“Uspjeli smo da sredimo i stanje oko škole. Objekat je sad uslovniji nego što je bio kada smo ga mi preuzeli na korištenje”, kazao je Pajić.

Dodao je da se u njemu okupljaju planinari iz različitih društava.

“Ovaj objekat se mora još sređivati. Krov je u dosta lošem stanju, kao i zidovi. Najvažnije je da se srede krov i limarija, jer voda curi sa svih strana kada je loše vrijeme”, rekao je Pajić.

Rade Božić, predsjednik Savjeta MZ Stričići, kazao je da planiraju drugi dio OŠ “Petar Kočić” u Lokvarima da srede za potrebe rada Savjeta MZ, Kulturno-umjetničkog društva “Budućnost” ili za Boračku organizaciju.

Zahvaljujući Boranu Bosančiću, odborniku DNS-a u Skupštini grada, Savjetu MZ Rekavice 2 i građanima, dotrajali napušteni objekat OŠ “Vojislav Ilić” spasen je od daljeg urušavanja.

“Nedavno je saniran dio krova, koji je bio u dosta lošem stanju, kako bismo spasili objekat od daljeg urušavanja”, kazala je Željka Blagojević, predsjednica Savjeta MZ Rekavice 2.

Dodala je da razmišljaju da traže od grada dozvolu da se objekat počne koristiti u druge svrhe umjesto da i dalje bude zatvoren.

“Napušteni školski objekat OŠ ‘Mladen Stojanović’ u Obrovcu u MZ Bronzani Majdan je zatvoren i napušten i koristi se samo kada su izbori”, kazao je Bojan Stojanović, predsjednik Savjeta MZ Bronzani Majdan.

(Nezavisne)