Vijesti 13.11.2017.

Građani sa strijepnjom iščekuju početak rada nove toplane

ČITANJE: 2 minute

Poučeni iskustvom od prošle godine, kada je zbog nestašice pelet poskupio i do 100 KM, Banjalučani čije stanove grije gradsko grijanje plaše se da će isto biti i sa drvnom sječkom.

Od kada je gradonačelnik Igor Radojičić priznao da ima, kako je i sam rekao, ludu ideju da pravi Toplanu na drvnu sječku, od tada se postavlja pitanje – koliko drva imamo?

Brinu se oni koji se odavno griju na drva da će ih za nekoliko godina biti sve manje, pa će biti i skuplja, a sada se brinu i oni koje će drvo tek grijati, jer može uticati na veće cifre na računima.

Tako sagu oko gradskog grijanja i pitanja kakvo će ono uopšte biti do Nove godine, dopunjava i pitanje koliko će to sve poslije da košta građane.

– Ako je pelet poskupio, jer se sve više ljudi grije na njega, možemo očekivati i da isto bude i sa drvima, jer niko nije precizirao za koliko godina ih ima – kaže Marija Simić iz Borika, koja ni sada nije zadovoljna gradskim grijanjem i tvrdi da nema mjesta poskupljenju.

Dodaje da je bila optimista kad je počela priča oko gradnje toplane na drvnu sječku, jer je mislila da ne može gore od stare, ali kako vrijeme odmiče sve je skeptičnija.

– Ta ideja je zvučala super, mislila sam bar drva imamo, ali sad vidim da ni to nije sigurno, bojim se kako će poskupljenje peleta uticati na novu Toplanu i naše račune – dodaje ona.

Sva priča oko nove Eko-Toplane zbunjuje i plaši građane, koji iz poluhladih stanova čekaju da ih od januara zagrije drvo, ali gradonačelnik poručuje – ne brinite, pelet i sječka nisu isto.

– Cijena peleta na tržištu nema nikakve veze sa novom Toplanom. Cijena je porasla još proljetos i zimus, kada je zimska sezona trajala duže, jer je tada došlo do poremećaja u snabdijevanju na teritoriji cijele BiH – objasnio je gradonačelnik.

Dodaje da nema razloga za strah jer drvene sječke ima.

– Imamo ugovor sa Šumama Srpske, ali pored toga nam se javljaju i drvoprerađivači koji sami nude svoje nusproizvode, tako da ne očekujemo da tu bude bilo kakvih problema – dodaje Radojičić.

Brda drva kod Incela

– Stariji Banjalučani će se sigurno sjetiti čitavih brda celuloznog drveta koje je nekada stajalo u Incelu i niko tada nije postavljao pitanje količine. I sad je tako sirovine će biti dovoljno – poručuje gradonačelnik, koji tvrdi da nema razloga za brigu.

(EuroBlic)