Vijesti 05.08.2021.

GRAĐANI SANIRAJU ŠTETU: U banjalučkim naseljima Lazarevo i Kumsale ugroženi stambeni objekti

ČITANJE: 2 minute

Nakon što je jutros oko sedam časova najveći grad Srpske zahvatilo snažno nevrijeme, građani Banjaluke saniraju nastalu materijalnu štetu.

Građani čiste granje koje je vjetar raznio po ulicama i dvorištima, te popravljaju krovove.

Takođe, u pojedinim dijelovima grada na teren su izašli bageri kako bi raskrčili površine.

Nevrijeme je devastiralo privatne i javne objekte, a počupano je i drveće.

U nevremenu je oštećen krov Osnovne škole “Stanko Rakita” u Vrbanji, a najveću štetu pretrpjeli su mještani naselja Lazarevo i Kumsale, kojima su ugroženi stambeni objekti, potvrđeno je iz gradske uprave.

Predstavnici grada obišli su teren i utvrdili da je pričinjena materijalna šteta na više lokacija.

Savjetnik gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo rekla je da su brojnim građanima oštećeni domovi i pozvala ih da prijave štetu, navodeći da će se u skladu s tim raditi procjene i preduzimati potrebne radnje.

Na tvrđavi Kastel, usljed pada stabala, pojavila su se dva legla stršljenova, zbog čega je intervenisalo preduzeće “Eko-bel”, saopšteno je iz banjalučke Gradske uprave.

Ona je dodala da su štetu pretrpjeli i organizatori festivala “Freš vejv”, ali da se nada da će se sve sanirati, kako bi maifestacija mogla biti održana.

Iz Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalno teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice rekli su da su od jutros imali više od 50 intervencija, a uglavnom se radi o polomljenim stablima i granama.

“U prva dva časa, raščišćeni su svi putni pravci, očišćeni su i tereni, a imali smo i više intervencija na privatnim objektima, na kojima je bila ugrožena bezbjednost naših sugrađana”, rekao je Dragan Babić iz ovog odsjeka.

Iz Civilne zaštite su pozvali građane da prijave štetu, navodeći da će uskoro biti formirana komisija, koja će izaći na teren i procijeniti štetu.

(Srna/ N.S)