Vijesti 13.01.2022.

Građani Srpske dočekali pravoslavnu Novu godinu

ČITANJE: 2 minute

Širom Republike Srpske večeras su organizovana slavlja na otvorenom povodom dočeka pravoslavne Nove godine, u mnogim gradovima okupljene su zabavljali poznati muzičari.

Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Jerusalimska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar, u ponoć će dočekati Novu godinu.

Banjalučani su pravoslavnu Novu godinu dočekali uz Danicu Crnogorčević u porti Hrama Hrista Spasitelja. Nastupili su i Pavlina Radovanović iz Orahovca sa Kosova i Metohije, Ansambl narodnih igara i pjesama “Veselin Masleša”, Kulturno-umjetničko društvo “Pelagić”, hor “Jedinstvo” i grupa “Dar”.

Građani Bijeljine su pravoslavnu Novu godinu dočekali uz koncert “OK benda” na gradskom trgu.

Svečani doček pravoslavne Nove godine u Trebinju upriličen je na Trgu slobode gdje su nastupili Ansambl nacionalnih igara ANI “Jovan Dučić” i pjevač Igor Vukojević.

Pjevač Dejan Matić večeras je zabavljao građane u Istočnom Novom Sarajevu na Trgu Republike Srbije. Tradicionalno je u ponoć upriličen i vatromet.

Dobojlije su novogodišnju noć u Parku narodnih heroja u Doboju dočekali uz orkestar Perice Jaćimovića i Snježanu Đurišić.

Trebinjski ansambl nastupio je spletom tradicionalnih igara i pjesama, uz folklorni ansambl “Dukati”.

Pravoslavnu Novu godinu svečano su dočekali i stanovnici Šamca na gradskom trgu gdje je nastupio “Virus bend”, a slavlja su planirana i u Derventi i Stanarima.

Pored vatrometa, okupljenim građanima na trgovima služeno je kuvano vino.

Stanovnici Teslića, Bratunca, Stanara, Srebrenice večeras su slavili u ugostiteljskim objektima ili kod kuća.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, poželjela je svim građanima Srpske povodom obilježavanja pravoslavne Nove godine da ovaj praznik provedu u radosti, dobrom zdravlju i porodičnoj sreći, a Nova godina da donese stabilnost i sveukupni napredak.

Čestitku građanima povodom pravoslavne Nove godine uputili su i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

(Srna/SB)