Vijesti 11.11.2017.

Građani u opasnosti: Rizično korišćenje usluga neregistrovanih “preduzetnika”

ČITANJE: 3 minute

Da bi izbjegli dadžbine državi, mnogi građani u svojim kućama pružaju frizerske i kozmetičke usluge ili prave kolače za prodaju, što predstavlja veliki potrošački rizik.

Na to upozoravaju i iz Inspektorata RS, naglasivši da, u slučaju da dođe do oštećenja zdravlja zbog konzumiranja neispravnih proizvoda, potrošači nemaju nijedan materijalni dokaz da je kupovina izvršena upravo kod tog lica.

Činjenica je, međutim, da na društvenim mrežama i oglasnim stranicama svakodnevno možemo vidjeti šaroliku ponudu proizvoda i usluga. Riječ je o različitim kozmetičkim i frizerskim tretmanima, prodaji hrane, te garderobe, pa čak i lijekova.

Pošto je riječ o robama i uslugama koje su jeftinije od onih koje pružaju u registrovanim radnjama, građani u sve većoj mjeri posežu za njima, ne razmišljajući o eventuelnim posljedicama.

Milijana K. iz Banjaluke kaže da je za svako slavlje godinama kupovala kolače od komšinice.

– Nisam imala zamjerki, do lane, kad smo ćerki slavili rođendan. Da li je riječ o slučajnosti ili nečem drugom, nakon proslave se dosta gostiju požalilo na stomačne probleme. Posumnjala sam da nešto nije bilo u redu sa kolačima, ali nisam mogla da dokažem, a komšinica je tvrdila da su namirnice bile svježe. Da bih izbjegla neki veći problem, kolače sam počela da kupujem u poslastičarnicama – kaže naša sagovornica.

U Inspektoratu objašnjavaju da u ovakvim slučajevima, potrošači ne posjeduju dokaz da su platili robu ili uslugu.

– Zato nemaju mogućnost da traže zaštitu svojih potrošačkih prava. Fizička lica koja neregistrovana rade po kućama, ne vrše nikakve kontrole, pa vrlo lako mogu biti kliconoše, čime direktno izlažu riziku potrošače. U takvim okolnostima postoji rizik da se usluge pružaju u nehigijenskim uslovima, sporna je stručnost tih lica, kao i porijeklo i ispravnost proizvoda, pa građanima prijeti opasnost od raznih infekcija, zaraznih bolesti ili trovanja – kaže portparol Dušanka Makivić.

Takođe, neregistrovane radnje su nelojalna konkurencija onima koje rade u skladu sa zakonom, na šta su više puta upozorili iz Zanatsko-preduzetničke komore RS. Naglasili su da se mnoge zanatske radnje nakon nekoliko mjeseci rada zatvaraju, nakon čega njihovi vlasnici nastavljaju da rade kod kuće.

Ograničene mogućnosti kontrola

U Inspektoratu RS kažu da su, u suzbijanju ove pojave, mogućnosti inspekcije zakonom ograničena, jer je riječ o privatnim posjedima.

– Ustavom RS definisano je da je privatni stambeni prostor nepovrediv, te da službeno lice samo na osnovu naloga suda može ući u stan ili druge prostorije protiv volje njihovog vlasnika. Za suzbijanje nelegalnog rada u privatnim stambenim prostorijama neophodno je da se intezivnije angažuju nadležni organi koji su ovlašteni da vrše istrage i da ulaze u privatni prostor građana – kaže Makivićeva.

(EuroBlic)