Vijesti 07.08.2020.

GRAĐANI U STRAHU: U USK na ulicama čak 3.000 migranata

ČITANJE: 1 minuta

Operativna grupa za migrantsku krizu u USK ocijenila je na danas održanom sastanku u Bihaću da se situacija s migrantima u ovome kantonu sve više pogoršava zbog indiferentnog i ignorantskog odnosa viših razina vlasti i institucija nadležnih za oblast migracija.

Ukupno u kampovima, kojima upravlja Međunarodna organizacija za migracije (IOM), trenutno boravi 3.598 migranata dok van kampova i bez ikakvog smještaja, prema procjeni policije USK ima više od 3000 migranata. Za prvih sedam mjeseci ove godine policija je legitimisala više od 20 hiljada ilegalnih stranih državljana, pišu Nezavisne.

Gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić, ističe kako je trenutno stanje u tom gradu gore nego prošle godine te da su građani u strahu.

U Bihaću nekoliko hiljada ljudi boravi na ulicama, javnim površinama i napuštenim objektima.

„U kampu na lokalitetu Lipa boravi oko hiljadu ljudi, a znamo da na tu lokaciju može biti smješten značajno veći broj korisnika usluga. Tamo još nisu osigurani struja i voda, iako smo mi u potpunosti spremni za saradnju. Suočavamo se s vrlo čudnim ponašanjem i atmosferom, pa mogu reći i ignorisanjem od strane nadležnih institucija“, istakao je Fazlić.

On je dodao kako je stanje neizdrživo i nije isključio mogućnost da gradske vlasti, kao prošle godine po uzoru na Vučjak, formiraju sopstveni kamp za migrante gdje bi se oni izmještali s gradskih ulica.

(E.M/banjaluka.net)

Oznake: migranti